Mitt i Huddinge

Skolkök kör helt vego i fem veckor

För att ”stötta barnen att tänka och äta klimatsmar­t” har en skola i Huddinge valt att sluta servera kött i matsalen under fem veckor. Förhoppnin­gen är att förlänga perioden.

- Rósanna Róbertsdót­tir

I Annerstask­olan har den prisade kökschefen Michael Bäckman slopat halvfabrik­at och maxat grönsakern­a. Nu tar han nästa steg och prövar att köra helt ovo-laktoveget­ariskt.

Annerstask­olans kökschef Michael Bäckman står i skolköket och provsteker en ostraggmun­k inför nästa veckas meny när HuddingeDi­rekt når honom. I dag serveras bönburgare med hemgjort hamburgerb­röd, och en annan burgare på ajvar, feta, chipotlech­ili och formbar sojafärs. Utöver det mac´n’cheese, en linssoppa plus full salladsbuf­fé.

– Från hemmen föreställe­r man sig kanske en kantin med böngryta men så är det alltså inte. Det är en otrolig matglädje i det här, säger han.

För de kommande fem veckorna har Michael tagit fram matsedlar med minst två vegorätter per dag så att barnen kan välja. Och det blir alltså inget kött. Han hoppas att det här bara är början.

Alla vet att haven är på väg att fiskas ut.

Omåttliga mängder kött

– Vi behöver stötta våra barn att tänka och äta klimatsmar­t. Jag har pratat med hemkunskap­slärare om att samarbeta kring det här. Vi behöver inte i tid och otid konsumera omåttliga mängder kött, säger Michael.

Annerstako­lan har sedan tidigare två till tre vegdagar i veckan, och eftersom köket gradvis ökat andelen vegetarisk­t utan att någon reagerat kände Michael att skolan är redo.

När skolköket tidigare slutade med ketchup och halvfabrik­at var det blåsigt till en början men idag är alla vana. Skolans första vegovecka följer samma mönster.

– Den första dagen: fan ska vi äta veg? Tisdag äter de bara. Onsdag galet populär grönsakspl­ätt och igår två olika sorters gratänger plus hashbrowns som gick som smör i solsken. När man lyssnar på barnen som de förtjänar får man den feedback man behöver.

Han har inte mött mycket motstånd. Skollednin­gen är vana vid att Michael hittar nya grepp, och flera politiker har tagit kontakt för att säga att de stöttar idén.

– Många har blivit väldigt glada. En mamma ringde och tyckte att barnen blir inte mätta. Men ingenting kan vara mer fel, bara genom att äta salladsbuf­fén blir du mätt. Bara genom att äta det hembakta brödet, säger Michael.

– Jag har lite svårt att se att man kan kritisera det här från vuxet håll, när alla vet att haven är på väg att fiskas ut.

 ?? FOTO: ELIN SALENSTEDT ?? VEGOKOCK. Annerstask­olans kökschef Michael Bäckman har länge satsat på vegetarisk­t.
FOTO: ELIN SALENSTEDT VEGOKOCK. Annerstask­olans kökschef Michael Bäckman har länge satsat på vegetarisk­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden