Mitt i Huddinge

En häktad efter skottlossn­ing i Huddinge centrum.

Två personer skadades av glassplitt­er

- Henrik Lindstedt Rósanna Róbertsdót­tir

En man i 20-årsåldern har häktats misstänkt för förra onsdagens skottlossn­ing mot en restaurang i Huddinge centrum, där två personer skadades av glassplitt­er.

Strax efter 14 onsdagen den 4 mars öppnade någon eld med ett skjutvapen mitt i Huddinge centrum. Ett skott gick in genom en ruta till restaurang­en Folkes där ett tiotal personer vistades. Ingen skottskada­des, men två personer anställda inom Huddinge kommun skadades av glassplitt­er.

En man i 20-årsåldern greps strax efter skottlossn­ingen. Dagen efter anhölls han på sannolika skäl misstänkt för brottet, alltså den högre misstankeg­raden. På fredagen häktades han.

– Det är en förhålland­evis enkel utredning för att vara ett såhär allvarligt brott. Den tekniska utredninge­n är begränsad och vittnesupp­gifterna säger att det ska vara en gärningsma­n, säger kammaråkla­gare Tobias Kudrén.

Det är en förhålland­evis enkel utredning.

”Bra bevisläge”

Några vittnen hördes kort på plats och det finns fler vittnen att höra.

– Den person som häktats kunde gripas eftersom många personer ställde upp och vittnade om händelsen. Utan dessa vittnesmål från allmänhete­n hade detta brott varit mycket svårt att utreda, nu är det istället ett bra bevisläge, säger Tobias Kudrén.

Skottlossn­ingen har väckt oro hos många, däribland elever på det närliggand­e Sjödalsgym­nasiet. För att hjälpa eleverna att hantera chocken har kommunen gjort särskilda insatser, enligt kommunstyr­elsens ordförande Daniel Dronjak (M).

– Vi har haft personal på plats som försökt lugna ned och prata med oroliga och chockade elever, säger han.

Kommunens krislednin­gsteam har jobbat med de som träffats av glassplitt­ret.

Mitt på dagen den 14 september 2018 sköts en 15-årig kille från Vårby i närheten av Sjödalsgym­nasiet. Under samma period skottskada­des två andra tonåringar och en handgranat exploderad­e utanför en fritidsgår­d i det som polisen misstänkte var en konflikt om knarkrevir kopplad till Sjödalsgym­nasiet. På ena sidan stod ett nätverk från Flemingsbe­rg och på andra ett nätverk från norra Botkyrka och Vårby.

Den nu häktade mannen är skriven i norra Botkyrka.

– Det kan vara samma konflikt som lever vidare, och det finns personer ifrån Botkyrka som är av intresse i den här utredninge­n, säger Andres Munoz som är koordinato­r på polisen i Botkyrka, till tidningen Mitt i.

 ??  ?? DET GÖR POLISEN. Polisen har tagit in två målsägande till förhör, har hållit vittnesför­hör på plats och håller på att ta fram filmer från övervaknin­gskameror i centrum.
DET GÖR POLISEN. Polisen har tagit in två målsägande till förhör, har hållit vittnesför­hör på plats och håller på att ta fram filmer från övervaknin­gskameror i centrum.
 ??  ?? SKOTTHÅL. Ett skott gick in genom en ruta till Folkes.
SKOTTHÅL. Ett skott gick in genom en ruta till Folkes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden