Mitt i Huddinge

Udda sporten frodas i Gladö

Wilmer Guvander siktar mot SM i sporten där allt hänger på att gasa långsamt.

- Text & bild: Claudio Britos

Man brukar köra på ganska höga höjder, jag var väldigt rädd de första gångerna.

”Det är allt jag gör... efter skolan såklart. Det är en ganska speciell sport som inte många håller på med här i Sverige. Den är ganska stor i Spanien och jag hittar mycket av det på Youtube. Min utveckling på banan går bara framåt.

Du kör på en bana med pilar som har olika färger som poängterar svårighets­graden, och man får inte sätta ner foten eller ramla, då får man poängavdra­g. Man brukar köra på ganska höga höjder så jag minns att jag var väldigt rädd de första gångerna jag skulle köra. Minns att jag i början kunde ramla flera gånger under några timmar, det hjälpte mig ganska mycket i att släppa rädslan för att ramla. Men det tog lite tid.

Just nu, innan SM drar igång i april bygger vi en bana och hittar det roliga i att bara köra. Under vintern blir det ganska mycket fysträning­en, för att på sommaren fokusera på körningen. Vi är ute i skogen ganska mycket. Så när det är paus, stänger vi av hojarna och fikar ute i skogen.

Jag har alltid gillat att köra cross. Det var när jag hittade trial som jag insåg att jag gillade detta mer, det är lite som ett spel. Jag försöker alltid att träna på det jag är dålig på, för att kunna bli bättre. Som att åka upp för en stor sten. Man behöver lite träning innan man klarar av det. Men när man väl klarar av det är det den bästa känslan.

Jag har fått väldigt mycket hjälp av min pappa. Som själv har kört under åren. Men bara du har ett intresse, så kan du säkert lära dig mycket här.

Alla mina vänner vet att jag kör trial, och jag försöker alltid att prata om sporten när jag är i skolan. Jag vill att fler ska börja med sporten. Du behöver bara kunna köra moped. De som kört i flera år blir mer som mentorer och de hjälper mig med till exempel hur jag ska gasa eller hur jag ska stå. En tävling brukar oftast vara i fem timmar. Det börjar med uppvärmnin­g, inte bara hojen utan en själv också.

Jag har fått jobba på mitt tålamod, så det är bra.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden