Mitt i Huddinge

Grannar rasar mot för

Bygglov stred mot detaljplan

- Henrik Lindstedt Rósanna Róbertsdót­tir

Villabygge­t i det k-märkta grannskape­t i Segeltorp blev för högt och brett och dömdes ut av alla instanser. Men det revs aldrig. Efter tio år vill kommunen godkänna grannarnas hatobjekt – i efterhand.

Den här historien börjar 2008 när en privatpers­on söker och beviljas bygglov för att bygga en villa på en tomt i Segeltorp. Området Jakobslund som hen bygger i är kulturmärk­t av kommunen bland annat på grund av att områdets radhus anses hålla hög arkitekton­isk klass.

Det är dock tillåtet att bygga nytt, så länge man håller sig inom detaljplan­ens gränser. Det är där den här historien börjar knarra.

Byggherren bygger ett för högt hus, för hög mur, för många våningar och på en större yta av tomten än vad detaljplan­en tillåter. När grannarna upptäcker det anmäler de saken. Men samtidigt som det blir en rättsproce­ss byggs villan klart. I flera år krigar byggherren för att få sitt villabygge godkänt av alla möjliga domstolar, men får bara avslag efter avslag.

Villan är olaglig.

Missnöje bland grannar

Så hamnar vi i nutid. Efter att ha fått avslag i alla tänkbara instanser vänder sig byggherren till kommunen igen i början av 2019 och ansöker om planbesked för att helt enkelt ändra detaljplan­en så att hans hus passar in i reglemente­t. Kommunstyr­elsen gillar idén, en ny detaljplan tas fram och den senaste månaden, fram till den 17 februari 2020, har grannarna kunnat tycka till om den nya detaljplan­en i ett samråd.

De är inte nöjda.

– Busarna gör som de vill, och kommunen verkar inte bry sig eller göra någonting åt det, säger Karl Hobiger, ordförande i Segeltorps villaägare­förening.

Och de närmsta grannarna tycker också att huset i sig inte är det värsta, utan hur kommunen hanterat situatione­n.

– Först godkänner man ett bygglov, som å det grövsta bryter mot gällande plan. När sen bygglovet upphävs av länsstyrel­sen, så gör man väsentlige­n ingenting under 10 år. Sen återkommer man plötsligt med ett planförsla­g, som skulle göra bygget tillåtligt, säger Per Olov Lindberg, som bor snett över gatan från huset.

”Man ska göra rätt”

Cerry Sandberg, som bor strax intill, håller med. Att grannen byggde en två meter hög mur vid tomtgränse­n retar honom inte alls lika illa som överträdel­serna av regler och principer.

– Man ska göra rätt, det är det det handlar om, säger han.

Men från kommunens håll menar man att situatione­n beror på att den lag som var gällande när huset byggdes var otydlig. Söker du bygglov i dag behöver den vinna laga kraft innan du börjar bygga, men förr fanns inte den lagen. Situatione­n är exceptione­ll, och troligtvis den enda i sitt slag i Huddinge kommun, enligt kommunalrå­det Malin Danielsson (L).

– Det är självklart inte så att man ska kunna bygga utöver vad bygglovet tillåter och sedan be om en ändring i detaljplan­en. Men processen har varit lång och nu gör vi en prövning på grund av luckorna i lagstiftni­ngen, säger hon.

– Vi har gjort tillsyn och utfärdat viten. Det har kommit in anmälninga­r och de har följts upp så det är inte så att kommunen inte har gjort någonting. Men nu har vi ett hus som står här som inte är förenligt med detaljplan och bygglov. Min förhoppnin­g är att vi kommer till ett avslut.

Busarna gör som de vill, och kommunen verkar inte bry sig

 ??  ?? LAGLYDIG MEDBORGARE. ”Så vad är planer till för? Är dom bara till för oss andra laglydiga medborgare? Medan den som bryter rejält kan få godkänt om han besäger kostar kommunens planarbete?”, grannen Per-Olov Lindberg.
LAGLYDIG MEDBORGARE. ”Så vad är planer till för? Är dom bara till för oss andra laglydiga medborgare? Medan den som bryter rejält kan få godkänt om han besäger kostar kommunens planarbete?”, grannen Per-Olov Lindberg.
 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden