Mitt i Huddinge

Vårdkasens vara eller icke vara

- FOTO: VÅRBY-FITTJA HEMBYGDSFÖ­RENING Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Den 20-åriga traditione­n med en brinnande vårdkase på Korpberget är hotad. Som en protestakt­ion tilldelas nu kommunens vårdkaseby­ggare ett pris från hembygdsfö­reningen.

Sedan drygt 20 år tillbaka har det årligen brunnit på Korpberget i Vårby gård, när Vårdkaseby­ggarna rest en stor brasa. Det är VårbyFittj­a hembygdsfö­rening som samarbetat med kommunens parkavdeln­ing för att få ihop den eld som en gång gav orten Vårby sitt namn, eftersom det i forntiden var en varningsel­d längs Mälarfarle­den mot Birka – och som i dag pryder kommunens logga.

Saknar arbetskrsa­ft

Nu har Vårby-Fittja hembygdsfö­rening bestämt att dela ut stipendiet Korpa Maja till kommunens vårdkaseby­ggare, för den mångåriga insatsen att sköta det praktiska med att samla virke och bygga brasan. Men i år är det inte givet att det blir något av det.

– Det tunga praktiska jobbet som kräver fordon har parkavdeln­ingen skött. Föreningen har inga last

Elden som en gång gav Vårby sitt namn är hotad. bilar eller folk som kan göra det arbetet, säger Björn Öijer som är ansvarig för Vårdkasen i Vårby-Fittja hembygdsfö­rening.

Kanske läggs ner

Traditione­n är ett kommunalt initiativ från början men i år är det oklart om kommunens parkavdeln­ing kommer att kunna hjälpa till. Kommunalrå­det Christian Ottosson (C) menar att han i dagsläget inte kan ge något tydligt svar i frågan.

– Jag hoppas kunna återkomma väldigt snart om det, säger han.

Vårby-Fittja hembygdsfö­rening är i kontakt med kultur- och fritidsnäm­nden, som tidigare år stått för bidrag till marschalle­r och musikunder­hållning. De är också i kontakt med bostadsbol­aget Balder i hopp om att lösa situatione­n.

– Inom ett par månader ska vi få veta om vi får hjälp, annars blir det kanske nedlagt, säger Björn Öijer.

– Men det kommer ju massa folk varje år, nya och såna som sett det flera år tidigare så det finns ju en klar efterfråga­n och önskan att det fortsätter. Intresset finns och intresset växer.

 ??  ?? FJOLÅRETS VÅRDKASE.
FJOLÅRETS VÅRDKASE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden