Mitt i Huddinge

Slussens guldbro äntligen på plats

- Sofie Axelsson

Efter 70 dagar till sjöss har fartyget från Kina äntligen levererat guldbron till Slussen.

När den här tidningen går till tryck guppar Stockholms guldfärgad­e skrytbygge fram över Östersjön. Mitt på dagen i onsdags ska bron ha tagit sig in genom skärgården och lagt sig till ro utanför Slussenbyg­get.

– När fartyget kommer in kommer de lossa bron på pontonerna, fartyget vattensänk­s och bron bogseras sedan in till kaj i väntan på monteringe­n, förklarade Projekt Slussens kommunikat­ionsansvar­iga Eva Rosman för StockholmD­irekt i en tidigare artikel.

Busstrafik leds om

Den 140 meter långa och 45 meter breda bron är inte helt lättplacer­ad mitt i Slussen. SL och Keolis har meddelat att man behöver minst en vecka för att dra om busstrafik­en så att Stadsgårds­leden ska kunna stängas för att montera upp bron.

Avstängnin­gen planeras mellan 19 mars klockan 22.00 och 23 mars klockan 05.00. Detta kommer att påverka trafiken men under en kortare tidsperiod än avstängnin­gen i februari eftersom det största arbetet redan är förberett, enligt Stockholms stads hemsida.

Då planeras invigninge­n

Sedan väntar en rad installati­onsarbeten under våren och sommaren innan bron kan invigas 24 augusti 2020.

När bron väl är öppnad är tanken att man åter ska kunna trafikera Katarinavä­gen som varit avstängd för bilar och innerstads­bussar sedan 2016.

Det efterlängt­ade och stundtals kritiserad­e bygget kommer att skapa en bättre framkomlig­het till Gamla stan och verka som en knutpunkt för Stockholms­trafiken enligt Stockholms stad. Pompa och ståt väntas i augusti men firandet av guldbron börjar redan nu när den äntligen är på plats vid Slussen.

 ?? FOTO: JOAKIM JARDENBERG ?? INTAR SVENSKT VATTEN. Guldbron när den passerar Helsingbor­g.
FOTO: JOAKIM JARDENBERG INTAR SVENSKT VATTEN. Guldbron när den passerar Helsingbor­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden