Mitt i Huddinge

Rånarna döms ut av gamla vänner

Kissade sitt offer i munnen: ”De har skämt ut hela sin ort”

- Petter Beckman

”De tänker att deras namn ska bli stort. Men de har skämt ut hela sin ort”. 16-åringarna som dömdes i februari för att ha rånat och kissat på 18-årige ”Liam” kommer att straffas socialt också av sina kompisar. Det menar flera tonåringar vi pratar med i Söderort.

I februari dömdes två 16-åriga killar från Söderort för att ha rånat, misshandla­t och förnedrat 18-årige ”Liam” en kväll i december förra året.

Som avslutning på rånet kissade den ena gärningsma­nnen på 18-åringen, bland annat i hans mun, och filmade förnedring­en med mobilen – ett fall som fått stor uppmärksam­het.

”Har gjort bort sig helt”

Filmen lades upp på Snapchat och spreds vidare till många av gärningsmä­nnens kompisar. SöderortDi­rekt har pratat med flera personer i 16-åringarnas bekantskap­skrets som sett filmen.

– De gjorde ju videon för att visa upp det, för att leka att de är coola. Men nästan alla som sett den tycker att det bara är skämmigt. Många har sagt ”jävla snorunge” till dem. De har gjort bort sig helt, säger en 15-åring som bor på gröna linjen i Söderort.

De både 16-åringarna dömdes i slutet av februari till ungdomsvår­d och till att betala ett skadestånd till Liam på 65 000 kronor.

– När han kommer ut kommer hans vänner från hans egen förort inte längre att vilja vara med honom eller åka in till stan med honom. Han har skämt ut folket där, han har skämt ut hela området, säger 15-åringen.

– Man pissar inte på någon. Det är överdrivet. Det är bara förnedrand­e. Om jag hade gjort så mot någon då hade de i mitt område slagit

Om jag hade gjort så mot någon då hade de i mitt område slagit mig.

mig, utan tvekan.

Vi pratar också med en grupp tonåringar i en annan del av Söderort, på röda linjen, som säger att de känner gärningsmä­nnen i Liamfallet.

– Ingen ska behöva bli utsatt för något sånt, det är skamligt. De tänker att deras namn ska bli stort. Fast egentligen smutsar de bara ner sitt namn, säger en tjej.

I polisförhö­ren säger 16-åringen som stod för urinerande­t att han väldigt snart insåg att han gjort fel:

– På bussen sedan tänkte jag att det här var ett stort, stort misstag, jag borde inte ha gjort det. Jag följer en religion, så man kan inte göra sådana saker. Man kan inte behandla folk på det sättet.

”Var ett misstag”

Han berättar i förhören att han hade sett på sociala medier hur folk som har gjort liknande saker har fått negativa reaktioner: ”ey är du galen”, ”gud kommer att straffa dig”.

Att filmen skickades till Snapchatgr­uppen var ett misstag, hävdar 16-åringen: Han hade egentligen bara tänkt spara filmen i mobilen, men tryckte fel. Efteråt försökte han stoppa spridninge­n, säger han i förhören.

– Meningen var inte att jag skulle göra någonting så äckligt mot honom. Jag ville bara ha hans mobil. Man skämmer ut sig genom att göra sådana saker. Efter att jag filmat tänkte jag: Vad har jag gjort just nu? Det var ett misstag.

 ?? FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? BJÖRKHAGEN. Gärningsmä­nnen (röd och gul pil) följer efter målsägaren (grön pil) från tunnelbana­n i Björkhagen.
FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING BJÖRKHAGEN. Gärningsmä­nnen (röd och gul pil) följer efter målsägaren (grön pil) från tunnelbana­n i Björkhagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden