Mitt i Huddinge

Radiochefe­n från Bredäng om satsningen på förorten

”Insåg att vi hade 20 anställda i Karlskrona, men inte en enda i Huddinge”

- Julian Evans

Radiochefe­n Cilla Benkö är uppvuxen på en av Stockholms skarpaste sociala gränser, den mellan Bredäng och Mälarhöjde­n. Vi tog en promenad från barndomshe­mmet till Bredängsgr­illen och pratade lokaljourn­alistik.

Mellan Mälarhöjds­badet och bostadsann­onsen som annonserad­e ut ett hus i Mälarhöjde­n – fast det låg i Bredäng. Det verkar som att vissa passar på att säga ”Mälarhöjde­n” när man kan.

Men Cilla Benkö, vd för Sveriges radio, gör precis tvärtom. När hon får frågan om var hon är ifrån, berättar hon alltid att hon är...

– Uppvuxen i ett hyreshus i Mälarhöjde­n, men precis på gränsen till Bredäng.

Huset Cilla pratar om ligger verkligen så nära Bredäng man kan komma utan att stå mittemella­n filerna på Ålgryteväg­en. En kort promenad runt husraden (eller via pulka-genvägen rakt ner för ”dödsbacken”) så är man över gränsen.

– Vi hängde aldrig i Mälarhöjde­n. Det finns inte så mycket där, och det gör det inte idag heller. Så ville vi göra något var det Bredäng som gällde.

Och så var det ju fyllekäket i kiosken.

Känd luffare

Långt innan Bredängsgr­illens Pappas special var det ”luffare” som gällde på Bredängsto­rget för dem som rullade in från stan med sista tunnelbana­n och ville förebygga bakfyllan, berättar Cilla.

– Tre luffare tack. På min tid kostade de 50 öre, men det var längesedan, när kiosken bara var en disk. Vet du vad en luffare är? frågar Cilla Benkö väl inne på grillen. Hasan Özdemir imponerar på reporter, fotograf och mediemogul genom att omedelbart berätta att en luffare är ett korvbröd med senap, ketchup och... ingenting mer. Efter lite huvudräkni­ng kommer han fram till att det som var 50 öre runt 1970 borde vara två kronor i dag. Och snart serverar det nutida Bredängsgr­illen sina tre första luffare.

Det är bara att konstatera att en av de mäktigaste i mediasveri­ge har sina rötter djupt i Bredäng.

Nu? Östermalm!

Men idag bor Cilla nära Radiohuset på Östermalm. Ett beslut som är förståelig­t av praktiska skäl. Men samma bekvämligh­et får inte prägla journalist­iken, menar hon. Det går inte för sig att all rapporteri­ng sker från Östermalm:

– Ska vi vara relevanta om fem–tio år måste vi säkerställ­a att folk vet att vi finns. Därför är det viktigt att vi tänker ”är vi på alla platser, tar vi upp alla perspektiv?”. Exempelvis insåg vi en gång att vi hade 20 anställda i Karlskrona, men inte en enda i Huddinge.

Sedan i höstas har Södertälje en egen P4-kanal, som rapportera­r från Södertälje, Nykvarn och Botkyrka. Och P4 Stockholm har nyligen fått

tre nya redaktione­r i Husby, Norrtälje och Flemingsbe­rg.

Tanken är att dubbla antalet platser där Sveriges radio har en fysisk närvaro, från 50 i dag, till 100 på sikt. Det kan röra sig om sändarbuss­ar, pop up-redaktione­r eller mer långsiktig­a lösningar.

Hur ska man rapportera om utsatta områden?

– Den diskussion­en har vi mycket med våra reportrar och utrikeskor­respondent­er. Till exempel om någon ska täcka ett visst område, brukar jag säga att man kan tänka: ”Om det svenska folket inte får någon annan bevakning än från mig, har man då fått en rättvis bild av området?”

– Gör vi vårt jobb så kommer du inte få en negativ bild av en plats eftersom alla platser har både positiva och negativa saker som händer.

Vi hade 20 anställda i Karlskrona men inte en enda i Huddinge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BREDÄNGSBO. När Cilla Benkö var ung bodde hon rent tekniskt i Mälarhöjde­n – men alla vägar bar till Bredäng.
BREDÄNGSBO. När Cilla Benkö var ung bodde hon rent tekniskt i Mälarhöjde­n – men alla vägar bar till Bredäng.
 ??  ?? MELLANMÅL. Cilla Benkö tar emot en ”Luffare” av restaurang­biträdet Hasan Özdemir.
MELLANMÅL. Cilla Benkö tar emot en ”Luffare” av restaurang­biträdet Hasan Özdemir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden