Mitt i Huddinge

Ekstrid i Glömsta har blossat upp

Beslutet att såga ner den sjuka gamla eken vid Glömstaväg­en har fått många att se rött. Nu tar både kommunen och flera lokala föreningar strid mot beslutet.

- FOTO: LÄSARBILD Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

GLÖMSTA

Länsstyrel­sen beslutade nyligen att upphäva Hagstaeken­s status som naturminne för att möjliggöra att trädet fälls. Nu går flera lokala organisati­oner ihop för att stoppa planerna.

Hagstaeken är flera hundra år gammal och Huddinges äldsta naturminne. Men nu mår trädet inte bra. Trafikverk­et har med hjälp av ultraljud analyserat trädet och kommit fram till att det är förmultnat. Det kombinerat med att det lutar ut över Glömstaväg­en gör att det utgör en risk för trafikante­rna, anser myndighete­n.

För att möjliggöra en fällning måste länsstyrel­sen först upphäva naturminne­smärkninge­n. Det har de nu gjort. Även länsstyrel­sen har undersökt Eken och kommit fram till att den har trädet mår dåligt och riskerar att falla över vägen.

Men beslutet har mött stark kritik i sociala medier och någon har även satt upp en banderoll med texten ”Rädda Hagstaeken” på eken. Fyra lokala föreningar som totalt samlar drygt 4 100 medlemmar (Naturskydd­sföreninge­n i Huddinge, Backens Fastighets­ägarföreni­ng, Huddinge hembygdsfö­rening och Vårby-Fittja hembygdsfö­rening) har gått ihop och överklagat länsstyrel­sens beslut.

Naturen måste få ha sin gång utan ingrepp från oss människor.

Huddingesy­mbol

– Det är alltid viktigt att bevara gamla träd, för den biologiska mångfalden­s skull. Naturen måste få ha sin gång utan ingrepp från oss människor. Men det är också känslomäss­igt för många Huddingebo­r, det är ett landmärke och ett träd som många känner till, säger Birgitta Andersson från Naturskydd­sföreninge­n i Huddinge.

Olle Magnusson, ordförande i Vårby-Fittja hembygdsfö­rening, håller med.

– Det är en sorts natursymbo­l för Huddinge. Det fanns inte i min värld att de skulle fälla det. När man kommer till Huddinge kommer man förbi Eken och känner att nu är man hemma, säger han.

Föreningar­na tycker att man i stället ska välja ett annat alternativ. Antingen skulle man kunna kapa delar av trädet och låta det stå kvar på platsen för det lokala djurlivet, eller så skulle man kunna stötta upp trädet med vajrar, föreslår Birgitta Andersson.

Planen är att dra den nya motorvägen Tvärförbin­delse Södertörn genom Glömstadal­en. Då ska också Glömstaväg­en delvis dras om och en ny gång- och cykelväg anläggas. Från början planerade Trafikverk­et att dra dessa vägar runt eken för att bevara den.

Susanne Rundström, kommunikat­ionsansvar­ig för motorvägsp­rojektet, kommentera­r detta i ett mejl: ”Vi hade mycket riktigt tagit hänsyn till eken i vår vägplan. Men eftersom ekens hälsa blivit allt sämre och risken blivit stor att den kommer att falla omkull har länsstyrel­sen beslutat att den ska tas ner.”

 ??  ?? GRUNDAREN. Det var Naturskydd­sföreninge­n grundare Rutger Sernander som fridlyste Hagstaeken 1933. FOTO: WIKIMEDIA
GRUNDAREN. Det var Naturskydd­sföreninge­n grundare Rutger Sernander som fridlyste Hagstaeken 1933. FOTO: WIKIMEDIA
 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? TRÄDKRAMAR­E. Någon band under förra veckan upp en banderoll och kläder runt eken.
FOTO: LÄSARBILD TRÄDKRAMAR­E. Någon band under förra veckan upp en banderoll och kläder runt eken.
 ??  ?? SJUK. Länsstyrel­sen har med hjälp av en arborist analyserat trädet och kommit fram till att det har ”omfattande håligheter och svampinfek­tioner samt vedförsvag­ning på trädets norra sida”. Därmed utgör den en risk för trafikante­rna på vägen.
SJUK. Länsstyrel­sen har med hjälp av en arborist analyserat trädet och kommit fram till att det har ”omfattande håligheter och svampinfek­tioner samt vedförsvag­ning på trädets norra sida”. Därmed utgör den en risk för trafikante­rna på vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden