Mitt i Huddinge

Kolla in i Stockholms dolda platser TAGGTRÅD & UNDERJORD.

Spana från soffan: Kärnkraftv­erk, mentalsjuk­hus och bunkrar

- MÖRK HISTORIA. FOTO: LENNART STRÖM Henrik Lindstedt

Bakom stängsel och taggtråd och ner under jorden finns de. Stockholms dolda platser. I en ny digital utställnin­g från Stockholm läns museum kan du ta dig in i gamla kärnkraftv­erk och mentalsjuk­hus utan att ta dig ur soffan.

1. Underjordi­sk bunker

I Edsberg i Sollentuna finns en anonym plåtdörr i en bergvägg som vittnar om någonting dolt innanför, en rest från kalla krigets

Sverige. Om en atombomb föll över Stockholm var det hit tillfykten skulle tas. Innanför dörren har en 3 300 kvadratmet­er stor bunker sprängts fram. Elefanten kallas den, civilförsv­arets gamla ledningsce­ntral i norra Stockholm. Bunkern är tänkt att rymma 200 personer och har 120 sängplatse­r. Bunkern stod klar 1977, vilket kan ses i bilderna i utställnin­gen Platsen utanför: Orangea korridorer, typiska 70-talskök och grönorange­a sovrum med bäddade våningssän­gar.

2. Nedlagt kärnkraftv­erk

I Ågesta, på Huddingesi­dan av sjön Magelungen, öppnar sig skogen för en grå industrito­mt kantad av taggstängs­el. Bakom betongbygg­naderna, inne i det grå berget, finns kärnreakto­rn R3 som under en tid försörjde hela Farsta med värme. Ågestaverk­et var Sveriges första kommersiel­la kärnkraftv­erk och byggdes i början av 60-talet, samtidigt som terrorbala­nsen mellan Sovjetunio­nen och USA satte skräck i en hel värld.

Genom bilder och videos inifrån den gamla kärnreakto­rn och små textstycke­n målas en berättelse om Sverige under kalla kriget och det kortvariga svenska kärnvapenp­rogrammet.

3. Mentalsjuk­huset

Det mytomspunn­a mentalsjuk­huset Beckomberg­a i Bromma har genomgått flera förvandlin­gar – från mentalsjuk­hus med 1900-talets obehagliga experiment­ella metoder, till ett övergivet tillhåll för urban explorers och graffitiko­nstnärer och slutligen till dagens bostadsrät­tshus.

I utställnin­gen får vi läsa gamla patientjou­rnaler, se patientern­as konst på sjukhuset väggar och i bilder se se mentalsjuk­husets förvandlin­g.

4. Rysslägret

Ta dig in i gamla kärnkraftv­erk och mentalsjuk­hus utan att ta dig ur soffan.

Under andra världskrig­et utspelade sig en mikroversi­on av Sveriges balansgång mellan stormakter­na i en röd gammal herrgård i Lissma på Huddinges landsbygd. Dit skickades ryska soldater som flytt undan kriget.

Vittnesmål från dåtida Lissmabor berättar om hissade sovjetflag­gor, ryska filmvisnin­gar och dansanta kvällar med de ryska internerna.

Men de vittnar också om våld och motsättnin­gar mellan soldaterna – och deportatio­nen till ryska arbetsläge­r för desertörer.

 ??  ?? Ågestaverk­et var när det byggdes en del av Sveriges hemliga kärnvapenp­rogram.
Ågestaverk­et var när det byggdes en del av Sveriges hemliga kärnvapenp­rogram.
 ?? LISSMA, FOTO: LENNART HÅWI/TT ?? ELEFANTEN. I den atomsäkra underjordi­ska bunkern i Sollentuna skulle civilförsv­aret styras i händelse av krig.
maj 1945. 129 ryska medborgare ska återvända till hemlandet efter en i många fall årslång landsflykt. Här har de samlats på trappen till rysslägret på Lissma gård.
LISSMA, FOTO: LENNART HÅWI/TT ELEFANTEN. I den atomsäkra underjordi­ska bunkern i Sollentuna skulle civilförsv­aret styras i händelse av krig. maj 1945. 129 ryska medborgare ska återvända till hemlandet efter en i många fall årslång landsflykt. Här har de samlats på trappen till rysslägret på Lissma gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden