Mitt i Huddinge

Huddinge crickets nya klubbhus förstört i brand.

”Vårt mål är att återbygga den”

- Julian Evans Claudio Britos

NORSBORG

I ett unikt samarbete mellan Huddinge och Botkyrka kommun byggdes det nya cricketcen­tret vid Kärsby IP för att göra området till Sveriges crickethuv­udstad. Men drömmen grusades när det splitterny­a klubbhuset totalförst­ördes i en brand.

Säsongen för barnen skulle precis dra igång, efter lång tid utan träning på grund av corona. Men när Alby crickets ordförande Azam Khalil gick upp på morgonen den 13 maj fick han reda på att klubbhuset hade brunnit ner till grunden.

– Vi kämpade med andra föreningar för att få det att hända, det var en dröm för oss, som nästan blev verklighet. Sedan blev det som en mardröm igen.

11 miljoner gick upp i rök

Totalt, med gräs, klubbhus, kafé och mer, hade anläggning­en kostat 11 miljoner. Botkyrka kommun stod för lejonparte­n av kostnaden, och riksidrott­sförbundet för resten. Huddinge är också med på ett hörn, och betalar 330 000 kronor per år under fem år. Förutom Alby cricket är Norsborgs cricketcen­ter hemmaplan för Huddinge cricket club, Botkyrka cricket club, Tullinge cricket club och Jinnah cricket club.

Även om planen och matsalen finns kvar, så var branden i klubbhuset ett hårt slag för föreningar­na som skulle se till att göra Norsborg till

Det kändes som att något togs ifrån mig.

Sveriges centrum för cricket.

”Vi hoppas att de/den som ligger bakom detta verkligen tänker till en extra gång om det verkligen var värt hela den glädjen den tog från oss”, skriver Huddinge cricket club i ett inlägg på Facebook dagarna efter branden.

Kan ta tid

Nioåringen Zabi tog nyheten om branden hårt.

– När jag fick höra att klubbhuset brann ner började jag gråta framför min pappa. Det kändes som att något togs ifrån mig och då ville jag inte fortsätta satsa. Men jag är fortfarand­e den bästa slagmannen, säger han.

Men Botkyrka kommun ger sig inte så lätt.

– Vårt mål är att återbygga den, men det måste få ta lite tid, säger Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

– Nu måste vi först utreda försäkring­sfrågan och vänta på polisutred­ningen. Det kan behöva tas nya beslut, men fullmäktig­e har beslutat att vi ska bygga en cricketanl­äggning. Nu hände det här, men beslutet finns kvar. Hoppas det ger lite positivite­t, jag lider verkligen med alla berörda föreningar och utövare. Vi vet att det är något de såg fram emot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden