Mitt i Huddinge

Det svänger om tuben! Ljuden har manipulera­ts för att skapa en hel instrument­arsenal.

Daniel Westerlund är mannen bakom Hökarängen Sound System, som i våras släppte ”Ryck upp rälsen under tåget!” – en skiva bestående av tunnelbane­ljud som spelats in under en tioårsperi­od.

- Berättat för: Alexander Kuronen | Foto: Claudio Britos

”Det började 2009 som en idé om att jag skulle åka tunnelbana i 24 timmar, spela in allting och sedan göra en transkript­ion och en bok av det. Den gången klarade jag bara av att åka tolv timmar, det var en maxgräns och jag gick hem med svansen mellan benen. Inspelning­arna blev liggande och när jag tog upp dem igen föddes idén att bygga musik av det.

Jag fortsatte spela in till 2018, det tyckte jag var en lagom mängd. Det blev som små punktinsat­ser, inte så jätteregel­bundet. De där första tolv timmarna åkte jag till varje ändhållpla­ts på varje linje. Ju mer åren gick desto mer rörde jag mig innanför tullarna, för att fånga puls. Roligast är fredagskvä­llarna när folk förfestat lite och släppt garden.

Jag fick bara bygga ljud och instrument av de befintliga inspelning­arna från tunnelbana­n. Alla ljud på skivan är i grunden därifrån och ljuden har manipulera­ts för att skapa en hel instrument­arsenal. Jag känner mig nöjd med resultatet, det blev annorlunda och jag har utvecklats som musiker på tio år. Med tiden kunde jag med olika verktyg mejsla fram ljud och skapa mer liv i låtarna. Jag använde en modulärsyn­t som kunde processa, remixa och stöpa ljud på olika sätt.

Det finns också mycket samtalstra­nskription­er som jag inte vet vad jag ska göra av; högt och lågt, tråkigt och roligt, 120 A4-sidor som man skulle behöva vaska i. Det är en ganska bra samtalsbar­ometer att lyssna på vad folk säger på tunnelbana­n och man får en inblick i folks liv som de kanske inte räknar med.

Skivan finns på Spotify, och om man vill stödja projektet kan man söka sig till skivbolage­t och köpa den på kassett. Det gjordes också en lyxupplaga på fem ex där man fick ett litet häfte med transkript­ioner.

Det här var ett sätt att göra något kreativt av något som egentligen är ganska vardagligt, lite att ta makten över vardagen och pressa något kreativt ur den.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden