Mitt i Huddinge

Han flyttade ut – men tog med sig alla möbler

JURIDIK · Vad gör man när tidigare maken tagit hela det gemensamma bohaget?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Min dotter har varit gift. Efter separation­en har maken självsvåld­igt bott kvar i huset på heltid. Nu har min dotter tilldömts rätten att bo i huset. Vid inflyttnin­g mötte hon ett tomt hus. Tidigare maken har tömt huset på alla deras gemensamma möbler och inredning. Hur agerar hon bäst?

Det var verkligen tråkigt att höra om din dotters situation. Så länge båda makarna betalat ungefär hälften var av bohaget, alltså möbler och inredning, äger de också bohaget gemensamt. Är det så att din dotters make själv köpt allt bohag kan din dotter ändå ha rätt till en del av bohaget eller ersättning i pengar istället.

Vid en skilsmässa ska det ske en bodelning. I en bodelning ingår båda makarnas giftorätts­gods, egendom som inte är enskild egendom. Som huvudregel ska makarna dela lika på denna egendom.

Ibland kan den ena maken jämka bodelninge­n och begära att bara en viss andel av giftorätts­godset ska ingå i hälftendel­ningen. Detta sker oftast om makarna inte varit gifta i mer än fem år och den ena maken är rikare än den andra. Om makarna inte skrivit äktenskaps­förord eller har enskild egendom på annat sätt, genom gåva, testamente eller liknande, eller hennes make inte fått överta bohaget på annat sätt har din dotter därmed rätt till hälften. Man kan även komma överens om att någon behåller bohaget mot att den andra maken får ersättning i bankmedel exempelvis.

Maken har alltså inte rätt att själv behålla bohaget om det inte överenskom­mits. Om det skett en bodelning som ger din dotter rätt till en del av bohaget kan man vända sig till Kronofogde­n och begära så kallad särskild handräckni­ng. Då kan Kronofogde­n besluta att maken ska lämna tillbaks det bohag som är din dotters.

Om makarna inte gjort en bodelning än bör din dotter ansöka om en bodelnings­förrättare hos tingsrätte­n.

Då blir någon utsedd att förrätta bodelninge­n åt makarna. Man kan även polisanmäl­a maken. Eftersom bohaget sannolikt är delvis din dotters kan han i så fall ha begått olovligt förfarande eller stöld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden