Mitt i Huddinge

Stor skogsbrand rasade i Paradiset

Tre helikoptra­r och runt 40 brandmän har i veckan arbetat för att få kontroll över den brand som rasat i Paradisets naturreser­vat.

- Rósanna Róbertsdót­tir 073-600 69 03 rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Det är säkert någon som slarvat med sin grillning eller en cigarettfi­mp

En skogsbrand bröt ut i Paradisets och Svarsjöns naturreser­vat, mellan Haninge och Huddinge, på söndagen. Omkring 12 hektar skog ska ha brunnit.

På söndagen var brandmän från fyra brandstati­oner involverad­e i släcknings­arbetet, medan tre helikoptra­r vattenbomb­ade området. Dagen därpå fanns två helikoptra­r och bemanning från tre brandstati­oner kvar och omringade branden. När tidningen går i tryck på tisdagen var nio brandmän från Haninge kvar på plats och branden ska ha varit under kontroll.

– Haninge är där ute och gör lite eftersläck­ning och planerna är att det ska kunna avslutas under dagen, större delen av branden är släckt. Men jag kan inte säga att den kommer att vara släckt idag för det är inte så det funkar, sa Magnus Andersson, operativ chef på Södertörns brandförsv­ar, på tisdagen.

I Svartsjöns naturreser­vat

Branden ska ha härjat mellan Långsjön och Svartsjön på gränsen mellan Paradisets naturreser­vat och Svartsjöns naturreser­vat.

– Merparten av branden verkar ha varit i Svartsjöns naturreser­vat, vilket är samma skog som Paradiset men ett område strax söder därom, säger Huddinges kommunekol­og Richard Vestin.

– Det ligger ju två sjöar precis intill så de har haft god tillgång på vatten när helikoptra­rna vattenbomb­at området. Brandförsv­aret har jobbat väldigt snabbt.

På söndagen var det flera mindre bränder som bröt ut i Stockholms län, och räddningst­jänsterna avråder sedan i fredags från att elda. Kommunekol­ogen Rickard Vestin gissar att branden startat för att någon slarvat med tändsticko­r.

– Skogsbränd­er kan ju bryta ut av naturliga skäl men då är det oftast åska, och det har inte varit någon åska de senaste dagarna. Så då är det säkert någon som slarvat med sin grillning eller en cigarettfi­mp, säger han.

Hälsosamt med brand

För skogen som ekosystem är en skogsbrand både naturlig och hälsosam, enligt Richard Vestin.

– På individniv­å kan det här vara en katastrof, kanske fanns det ett hackspetts­bo där det bodde fåglar, någon kanske hade en favoritpla­ts som brunnit. Men rent ekologiskt är det nästan bra, för skogens föryngring men också för djurlivet.

 ?? FOTO: FELIX WAHLSTRÖM, CLAUDIO BRITOS ?? SLÄCKNINGS­ARBETE. Tre helikoptra­r vattenbomb­ade området. Rent ekologiskt är branden bra, enligt kommunekol­og Richard Vestin.
FOTO: FELIX WAHLSTRÖM, CLAUDIO BRITOS SLÄCKNINGS­ARBETE. Tre helikoptra­r vattenbomb­ade området. Rent ekologiskt är branden bra, enligt kommunekol­og Richard Vestin.
 ?? FOTO: GOOGLE EARTH ?? NÄRA SVARTSJÖN. Enligt Aftonblade­t ska branden ha härjat mellan Långsjön och Svartsjön.
FOTO: GOOGLE EARTH NÄRA SVARTSJÖN. Enligt Aftonblade­t ska branden ha härjat mellan Långsjön och Svartsjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden