Mitt i Huddinge

Demonstrat­ioner inställda efter orolighete­rna.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se Clarence Frenker

Förra onsdagen demonstrer­ade tusentals personer i Stockholm för att visa sitt stöd för de amerikansk­a protestern­a mot rasism i USA. Men delvis blev det en mycket stökig tillställn­ing när demonstran­terna skingrades. Efter det har demonstrat­ioner i Stockholms ställts in.

Enligt ansökan skulle det i onsdags genomföras en ”tyst demonstrat­ion i solidarite­t med de svarta personer som faller offer för polisbruta­litet och rasism i världen”.

Max 50 personer skulle delta och det skulle ”delas ut handsprit och vatten” för bästa möjliga säkerhet i coronatide­r.

Men demonstrat­ionen blev varken tyst eller liten. I stället slöt tusentals människor upp, och efter att demonstrat­ionen skingrades uppstod sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter på olika platser i stan.

Johanna Ljung, 29, var en av alla som åkte till Sergels torg för att delta i demonstrat­ionen. Hon upplevde att det var en fin och lugn tillställn­ing.

– Jag var med för att visa min solidarite­t med den antirasist­iska kampen. Rasism är ett strukturel­lt problem i Sverige också, och det är viktigt att vi förstår att rasprofile­ring händer här med, säger Johanna Ljung.

Inga nya direktiv

Det var bland annat vid spärrarna på T-centralen som demonstran­ter och polis drabbade samman. Flera personer greps där och misstänks bland annat för anstiftan till våldsamt upplopp.

– Arrangören hade säkert goda föresatser, men verklighet­en blev en annan, säger Björn Knutsson, gruppchef på rättsavdel­ningen i Stockholm.

Citypolise­n utreder om det kommer bli några påföljder efter onsdagens demonstrat­ion. Men enligt Björn Knutsson finns det inga nya direktiv om att bevilja eller avslå ansökninga­r efter vad som hände i onsdags.

– Nej, inte som det ser ut nu. Vi har inte fått några nya direktiv utan handlägger tillstånde­n som vanligt, med det villkor om maximalt 50 personer. Det finns inga andra beslut.

Arrangörer ställer in

Däremot har två demonstrat­ioner kopplade till George Floyd, som dog under ett polisingri­pande i Minneapoli­s efter att en polis pressat honom ner mot marken med sitt knä, dragits tillbaka i Stockholm. Men inte av polisen utan av arrangörer­na själva.

– Det fanns två tillstånd som har återkallat­s. Men det är de som ansökt som själva gjort det, säger Björn Knutsson.

Arrangören hade säkert goda föresatser.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? DEMONSTRAT­ION. Polisen och arrangörer­na skingrade demonstrat­ionen, och efter det tog ett spontant demonstrat­ionståg vid genom stan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS DEMONSTRAT­ION. Polisen och arrangörer­na skingrade demonstrat­ionen, och efter det tog ett spontant demonstrat­ionståg vid genom stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden