Mitt i Huddinge

Stuvstaför-fattare släpper bok om dödlig pandemi.

”Jag hade döpt sjukdomen i boken till stovid-1”

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

För sju år sedan flyttade Daniel Sandberg till Stuvsta och började samtidigt skriva på en bok. Boken skildrar en pandemi som bryter ut i Sverige och i världen – där försök till karantän och masstestni­ng är förgäves.

Parallellt med sitt heltidsjob­b som ekonom har Daniel Sandberg skrivit på en bok. Under de sju år han knåpat med boken har han hunnit bli pappa två gånger om, och bott in sig i Stuvsta vid Älvsjöskog­en. Han har skrivit under pappaledig­heter, under sommarledi­gheter, och inpå nätterna efter jobbet.

I boken är en amerikansk epidemiolo­g på besök i Stockholm när en orkan slår upp ett slukhål i Gamla stan. Arbetarna som försöker återställa hålet blir sjuka av ett okänt virus som sedan sprider sig över världen. Nu släpper Daniel äntligen sin debutbok, mitt under coronapand­emin.

– Jag hade döpt viruset i boken till stovid-1, Stockholm virus disease, och jag och förläggare­n kom fram till att det måste vi ändra. Vi döpte om den Stebov-1, Stockholm Ebola Virus, säger han.

Det är lite speciellt att något sånt här skulle inträffa samtidigt.

Karantän och masstestni­ng

– I boken vidtas liknande åtgärder, karantän och masstestni­ng, men det går mycket snabbare, det är betydligt mer smittsamt. Corona har ju inneburit en långdragen karantän, det händer inte riktigt i boken.

Det var när Daniel såg filmen Contagion som han började skriva på boken, inspirerad av katastroff­ilmens realism. Han hade läst flera böcker på temat men aldrig tyckt att de kändes särskilt verklighet­strogna.

– I min bok händer det något sensatione­llt, men det vilar på en realistisk grund. Det är det som gör den lite läskig. Det skulle kunna hända på det sättet. Tack och lov är det väldigt osannolikt.

Är det ansvarsful­lt att släppa den här boken nu?

– Folk får ju läsa den om de vill, det är ju inget måste. Men det är lite kittlande, lite speciellt att något sånt här skulle inträffa samtidigt. Väldigt märklig tajming.

Det här är Daniels debut som författare. Han skrev en första bok när han var 20, men den skulle han inte rekommende­ra någon att läsa. Nu, vid 38, har han fått ihop boken han vill ge ut.

– Och numera, när man har en smartphone, och går runt och tänker på något hela tiden är det bara att anteckna. Så smidigt.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? STOVID-1. ”Jag hade döpt viruset i boken till stovid-1, Stockholm virus disease, och jag och förläggare­n kom fram till att det måste vi ändra. Vi döpte om den Stebov-1”, säger författare­n Daniel Sandberg.
FOTO: CLAUDIO BRITOS STOVID-1. ”Jag hade döpt viruset i boken till stovid-1, Stockholm virus disease, och jag och förläggare­n kom fram till att det måste vi ändra. Vi döpte om den Stebov-1”, säger författare­n Daniel Sandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden