Mitt i Huddinge

Säkerheten utreds efter drunkninga­r

Två dödsolycko­r de två senaste somrarna har fått Huddinge kommun att tänka till. Nu ska en utredning tillsättas för att öka säkerheten runt sjön Gömmaren.

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

GÖMMAREN

Efter de senaste årens drunknings­olyckor i sjön Gömmaren ska säkerheten utredas.

Två unga män har drunknat i sjön Gömmaren de senaste åren, och nu ska kommunen se över vad som kan göras för att förbättra säkerheten i naturreser­vatet.

Ett av problemen är parkeringe­n, som är är byggd för 30 bilar men ofta har betydligt fler gäster som hittar otillåtna platser längs Ryttarväge­n. Det gör det svårt för ambulans och polis att ta sig fram när olyckan är framme.

– Det är viktigt att det blir fler parkerings­platser vid badet, så att fler parkerar på anvisad plats, säger opposition­srådet Sara Heelge Vikmång (S), som väckt motionen tillsamman­s med en kollega.

– Vi vet att det har funnits svårighete­r med att ta sig fram vid Gömmaren, och efter drunknings­tillbuden måste vi följa upp den situatione­n och öka tillgängli­gheten för blåljusper­sonal.

Det är viktigt att det blir fler parkerings­platser vid badet, så att fler parkerar på anvisad plats.

Ett samarbete

När HuddingeDi­rekt besökte platsen förra sommaren träffade vi en boende som med egna ögon sett hur ambulans och brandkår fastnat och blivit stående med tjutande sirener.

– Jag pratade med insatsleda­ren och han sa att de vid andra tillfällen har behövt bogsera bort bilar för att komma fram här, sade Inger Ekström då.

Kommunen ska nu se över situatione­n tillsamman­s med Södertörns brandförsv­arsförbund, polisen i Huddinge och Glömsta samfälligh­etsförenin­g, som är ansvariga för vägen och parkerings­platserna vid Gömmarebad­et.

– Eftersom det inte är en kommunal väg så behövs det göras som ett samarbete.

Kommunen och den lokala föreningen som äger vägen, samfälligh­etsförenin­gen, säger kommunalrå­det Christian Ottosson (C).

Högaktuell­t i coronatide­r

Sara Heelge Vikmång menar att parkerings­frågan blir ännu viktigare nu när många kommer att semestra på hemmaplan.

– Det är roligt att Gömmaren är så populär, men det blir desto viktigare att se över parkerings­situatione­n, säger hon.

– På lång sikt är det såklart positivt att förbättra även vägen, men som jag ser det är det framförall­t parkerings­frågan som behöver lösas.

 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? TVÅ OLYCKOR. De senaste åren har två personer dött i drunknings­olyckor i Gömmaren. Opposition­sråden Sara Heelge Vikmång (S) och Rasmus Lenefors (S) skrev motionen.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT TVÅ OLYCKOR. De senaste åren har två personer dött i drunknings­olyckor i Gömmaren. Opposition­sråden Sara Heelge Vikmång (S) och Rasmus Lenefors (S) skrev motionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden