Mitt i Huddinge

Barnens tankar om corona

Pandemin påverkar oss alla, inte minst unga. Vi tog ett snack med några lågstadiee­lever om deras upplevelse­r från våren som gått.

- FOTO: MIKAEL ANDERSSON Anne Lichtenste­in 070-091 23 42 anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

UNGA OCH VÄLINFORME­RADE. Avstånden Aktivitete­rna

Det har gått nästan tre månader sedan coronaviru­set blev samtalsämn­et på allas läppar, när vi sätter oss för att prata om det med sex lågstadiek­amrater på en solig terrass. Barnen är noga med att hålla koll på vilken dricka som är deras egen.

– Det är viktigt att vara försiktig, för det droppsmitt­ar, säger Sophie Haeberlein medan hon tar en tugga på en melonskiva.

– Ja, spottar man i ett glas och så dricker någon annan ur det, eller om man råkat spotta på något och så rör någon annan det och den personen pillar med händerna i ansiktet, då är det droppsmitt­a, säger Emil Håkansson.

– Corona kan komma genom mun, näsa eller ögon, och så kommer det in i kroppen, viruset, säger Sophie.

Lär sig överallt

Samtalsämn­et som helt dominerar samhället, nyheterna och sociala medier har även nått de unga.

– Man lär sig överallt, tv har mycket reklam, och det finns reklam i apparna. I skolan säger de väldigt mycket och hemma säger föräldrarn­a att man ska tvätta händerna, säger Harley Andersson.

Några känner någon som har varit sjuk i covid-19. Flera av barnens föräldrar har testat sig.

– Min kompis har varit sjuk i tre-fyra månader, först var det förkylning, nu hosta, jag kommer knappt ihåg hur han ser ut, säger Eddie Bergman.

– Ja, om man har symptom eller så måste man ju stanna hemma, även om det inte är corona, säger Sophie.

De berättar att det tillkommit en hel del förhållnin­gsregler på skolan. På toalettern­a i skolan finns instruktio­ner hur man ska tvätta händerna och en sång att sjunga till. Det är extra noga vid maten där barnen berättar att grönsaksbo­rdet numera är borttaget.

– Vi äter mellis oftast utomhus, säger Harley.

– Vi får inte leka lika mycket, vi treor får inte leka med tvåorna, lägger Vilmer Bergman till.

Ansvar att hålla direktiven

På utbildning­sförvaltni­ngen i Stockholms stad är de nöjda med att skolorna har tagit ett så stort ansvar för att direktiven ska hållas.

– Vi har jobbat mycket med att ge skolorna informatio­n och varje skola har gjort enorma insatser. Med handtvätt, försiktigh­et, och att få ut informatio­n till elever och vårdnadsha­vare om att stanna hemma vid minsta symptom, säger Teddy Söderberg, grundskole­chef i Stockholms stad.

Man lär sig överallt, tv har mycket reklam, och det finns reklam i apparna. Hemma säger föräldrarn­a att man ska tvätta händerna.

Mor- och farföräldr­arna De nya rutinerna

När det kommer till nästa termin hoppas han att pandemin ska ha stannat av.

– Det är viktigt i höst att se vilken undervisni­ng som behövs kompletter­as. Vi behöver ha koll på vilka elever som varit borta mycket och hitta lösningar för att säkerställ­a att alla elever får den kunskap de har rätt till.

Mycket har ställts in

Tillbaka på terrassen är alla överens om att det är viktigt att inte smitta de äldre och andra som är i riskgruppe­r.

– Det är rätt läskigt om man skulle råka smitta sin farmor och farfar eller mormor och morfar, säger Emil.

– Jag är inte jätterädd för mig själv om jag får corona, jag är mer rädd för att smitta farmor och farfar, mormor och morfar eller de äldre, lägger Sophie till.

Förutom att de inte träffar mor- och farföräldr­ar som vanligt berättar också barnen om planerade resor till Cypern, Spanien och Thailand som antagligen inte kommer bli av. Flera födelsedag­sfiranden har också ställts in.

– Vi skulle åka på vår sista klassresa innan vi byter klasser och sova över i ett spökhus, säger Astrid Martelleur­Cewers.

– Ja, det var bestämt sedan ettan och nu fick vi bara vara där över dagen, säger Sophie.

– Men det finns bra saker med det också, det är att klimatet blir bättre, säger Emil och de andra nickar glatt.

Plötsligt kommer Sophie på en sak:

– Varför pratar vi om corona och att man ska hålla två meter avstånd, när vi inte sitter två meter ifrån varandra?, säger hon.

Det är inte helt lätt att komma ihåg, men nu drar sig alla en bit ifrån varandra.

– En meter minst håller vi i skolan, där är det tejp på golvet, säger Emil.

– Ja, i ledet till matsalen men man glömmer ändå, säger Harley.

– Men om vi skulle stå en meter hela vägen skulle vi till och med behöva stå utanför byggnaden för det blir ett så långt led, säger Sophie.

 ??  ??
 ??  ?? FÖRSIKTIGA. Barnen är inte så oroliga för sin egen skull men vill inte smitta någon äldre person. Sophie Haeberlein, Astrid Håkansson, Harley Andersson.
FÖRSIKTIGA. Barnen är inte så oroliga för sin egen skull men vill inte smitta någon äldre person. Sophie Haeberlein, Astrid Håkansson, Harley Andersson.
 ??  ?? Martelleur-Cewers, Vilmer Bergman, Eddie Bergman, Emil
Martelleur-Cewers, Vilmer Bergman, Eddie Bergman, Emil
 ??  ?? KUNNIGA. ”Alla vet ju att corona betyder krona. Det är för att om man tittar i ett mikroskop, då ser det ut som en kungakrona”, säger Emil till höger i soffan.
KUNNIGA. ”Alla vet ju att corona betyder krona. Det är för att om man tittar i ett mikroskop, då ser det ut som en kungakrona”, säger Emil till höger i soffan.
 ??  ?? Sam, 5 år, visar de äldre barnen ramsan LILLEBROR. ljuset, klappa katten, han lärt sig på förskolan: ”Tända klappa andra katten, mjölka kossan”.
Sam, 5 år, visar de äldre barnen ramsan LILLEBROR. ljuset, klappa katten, han lärt sig på förskolan: ”Tända klappa andra katten, mjölka kossan”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden