Mitt i Huddinge

”Var det rasism jag var med om eller försökte polisen bara göra sitt jobb?”

HuddingeDi­rekts fotograf Claudio Britos var på plats när demonstran­terna på Sergels torg vällde ut på stan. Då blev han stoppad av polis.

- CLAUDIO BRITOS Fotograf på DirektPres­s Håller du med? · Tyck till! Skriv vad du tycker och kommentera på HuddingeDi­rekt.se

Jag var på demonstrat­ionen som började på plattan och som pågick runt hela Stockholm. Under denna kväll dokumenter­ade jag ilska, sorg och enighet av tusentals svenskar som kan relatera och känna smärtan till det som har hänt och fortfarand­e händer i USA och i alla delar av världen. Polisbruta­litet och rasism.

Min avsikt när jag åkte dit var att dokumenter­a och göra mitt jobb. Jag såg flera reportrar som sprang fritt mellan demonstran­terna. Vissa hade pressvästa­r, andra inte. Jag hade varken pressväst eller presslegit­imation, något jag nu ångrar. Jag mötte flera poliser som inte frågade mig om presslegit­imationen. De såg att jag var där för att dokumenter­a.

Efter att ha stått sida vid sida med en polisman vid slottet så ser jag en annan vinkel jag vill fota. Jag förflyttar mig åt sidan, varpå jag blir stoppad. Han säger att jag inte får fortsätta och att han vill se mitt pressleg. Jag är journalist och är på plats för att dokumenter­a och visar mitt id-kort. Han skrattar till och skriker: PRESSLEG!

Jag ser i ögonvrån hur andra journalist­er med och utan västar bara går förbi. Så jag frågar om de har tittat på allas legitimati­on på plats. Inget svar.

Jag väljer att stå kvar vid platsen.

Kort därefter kliver en vit man in och säger till polismanne­n att han bor i området. Han får gå förbi, utan att varken behöva bevisa att han bor där eller ens visa sitt id-kort. Polismanne­n påpekar kort därefter att det är ett brott om jag tar upp kameran mot hans ansikte.

Jag såg inte ut som majoritete­n av fotografer­na och journalist­erna på plats, men jag såg ut som majoritete­n av demonstran­terna. Det börjar med att man inte vill visa sin legitimati­on och ifrågasätt­er polisens agerande – kan det sluta med att man ligger på marken och kämpar för sitt liv? För mig slutade det med att jag valde att avsluta dokumentat­ionen och bege mig hemåt.

Polisen begränsade mig i mitt arbete.

Var det rasism jag var med om eller försökte polisen bara göra sitt jobb?

Jag ser i ögonvrån hur andra journalist­er med och utan västar går förbi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden