Mitt i Huddinge

Viruset dämpar inte viljan att protestera

-

Förra onsdagen trotsade tusentals antirasist­er coronahote­t för att på Sergels torg säga ifrån mot ett annat samhällsfa­rligt virus. Trängseln blev därefter; polis ansåg det nödvändigt att upplösa mötet och tumultarta­de scener tog vid.

Betedde sig demonstran­terna ansvarsful­lt? Det kan diskuteras, och har så gjorts. Bland annat uppmanade inrikesmin­ister Mikael Damberg ”alla som vill manifester­a mot rasismen att i stället använda digitala medier”. Folk kan ju bli sjuka och dö, menade han.

Följsamhet­en har varit ... sådär. Efter händelsern­a här i huvudstade­n har liknande protester hållits i både Malmö och Göteborg, även de med långt över tilllåtna 50 deltagare.

Den förlösande effekten är nog som störst när man möts ”IRL”.

Kanske räcker det inte med att gilla ett inlägg eller skriva under ett upprop på sociala medier om man menar allvar med att föra fram ett budskap?

Med internet går det visserlige­n att mobilisera, men den förlösande effekten är nog ändå fortfarand­e som störst när man möts ”IRL”, skanderar slagord och känner gemenskape­n på plats.

Dessutom skrivs det ju desto mer om en sådan tillställn­ing. Inte minst när den visar sig vara olaglig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden