Mitt i Huddinge

Råd till föräldrar: Prata, prata, prata

- Vuxna som har frågor Barn under 18 år Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Barnrättso­rganisatio­nen Bris ser en stor ökning av barn som är oroliga under den nu rådande coronapand­emin. Som vuxen är det viktigast att våga prata, även om man inte har några svar.

Allt det som barn tampas med som vanligt i vardagen har skruvats upp och blivit värre.

Enligt Bris har inget tidigare samhällsfe­nomen tagit så mycket plats i barns medvetande som corona.

Krig, jordbävnin­gar, översvämni­ngar, tsunamis och clownskräc­k är ingenting i jämförelse.

Bris ser en förflyttni­ng i vad barn oroar sig för. I början handlade det mycket om en rädsla över att bli smittad själv, eller att nära anhöriga skulle drabbas. Nu handlar det mer om konsekvens­er av livet i karantän.

– Allt det som barn tampas med som vanligt i vardagen har skruvats upp och blivit värre. Många barn blir ensamma när vuxna är stressade över ekonomin eller att förlora sina jobb, säger Jonas Söderlund, kurator på Bris.

Enligt honom är huvudregel­n att man ska vara hundra procent ärlig.

– Det betyder även att man ska vara ärlig med att

Bris

det är mycket man inte vet. Vuxna vill gärna vara expert i sin relation till barn och tycker det är svårt att svara ”jag vet inte” på en fråga. Istället för att svara säger man ingenting.

Våga vara ärlig

I stället bör vuxna vara ärliga och säga ”jag vet inte hur länge det här kommer pågå” och sedan förmedla hopp och till exempel säga ”vi kommer att fixa det här, det kommer bli bra. Jag vet inte bara hur och när”. Det gäller alla barn, oavsett mognadsniv­å och funktionsv­ariation.

– Det är bättre att säga fel och för mycket, än ingenting alls. Prata, prata, prata! Annars börjar barn fantisera och hitta på egna sanningar.

● kring sina egna eller någon annans barn upp till 18 år kan ringa Bris vuxentelef­on 077-150 50 50 på vardagar klockan 9–12.

● som behöver hjälp kan ringa till Bris på nummer 116 111 och prata med en kurator på vardagar klockan 9–12 och 14–21 (och 14–21 på helger).

 ?? FOTO: NISSE HVIDFELDT ?? PRATAR OM ATT PRATA. Jonas Söderlund, kurator på Bris, anser att det bästa vuxna kan göra är att våga prata om corona.
FOTO: NISSE HVIDFELDT PRATAR OM ATT PRATA. Jonas Söderlund, kurator på Bris, anser att det bästa vuxna kan göra är att våga prata om corona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden