Mitt i Huddinge

Öppnandet av ny förlossnin­g dröjer

Region Stockholm tvingas till besparinga­r i coronakris­en

- Per Brandt

Försenad ny förlossnin­gsavdelnin­g och nedskärnin­gar. Region Stockholm planerar flera åtgärder för att minska det ekonomiska tappet under coronakris­en.

Vi vidtar nu en rad åtgärder för att ta tillvara de lärdomar vi gjort under våren.

1,7 miljarder i överskott förra året och i år skulle summan sluta på plus 311 miljoner kronor enligt Region Stockholms budget. Men sedan kom coronakris­en vilket även slår hårt mot regionens ekonomi, enligt det blågröna styret.

Just nu är prognosen att Region Stockholm kommer gå drygt 3,3 miljarder back i år, men den styrande majoritete­n flaggar för att coronakris­en kommer att påverka ekonomin under många år framöver.

Åtgärdspak­et

Nu presentera­r de därför en rad åtgärder för att både klara av att hantera pandemin i fortsättni­ngen och mildra de ekonomiska konsekvens­erna.

Bland annat föreslås öppningen av den nya förlossnin­gskliniken på S:t Görans, som flyttats fram flera gånger tidigare, skjutas upp på nytt. Enligt majoritete­n finns det kapacitet inom förlossnin­gsvården som ”möter behoven för de kommande åren”.

6,7 miljarder

Dessutom kräver blågröna styret att staten, förutom de besked på 2,5 miljarder i stöd som presentera­ts hittills, att den nya skatteutjä­mningen skjuts upp. Enligt de blågröna motsvarar coronakris­ens merkostnad­er och intäktstap­p 6,7 miljarder kronor.

– Vi behöver nu också göra än tydligare prioriteri­ngar i investerin­gar och verksamhet och vidtar nu en rad åtgärder för att ta tillvara de lärdomar vi gjort under våren som kan minska administra­tion, effektivis­era processer och sänka kostnader, för att säkra att stockholma­rna även framöver ska kunna ha en god och tillgängli­g vård och kollektivt­rafik, säger finansregi­onrådet Irene Svenonius (M) i ett uttalande.

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD ?? FLYTTAS FRAM. Öppningen av S:t Görans nya förlossnin­gsklinik föreslås flyttas fram igen.
FOTO: VILHELM STOKSTAD FLYTTAS FRAM. Öppningen av S:t Görans nya förlossnin­gsklinik föreslås flyttas fram igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden