Mitt i Huddinge

14 000 utsatta i Stockholm får hemkörda matpaket

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Redan utsatta grupper har drabbats hårt av coronakris­en. Nu kör hjälporgan­isationen Islamic Relief hem matpaket till dryg 14 000 stockholma­re. Flera av dem är barnfamilj­er.

Ris, pasta, bönor, krossade tomater, olja, tonfisk och andra basvaror packas i kartonger som sen levereras till utsatta grupper runt om i Stockholm. Det är bland andra ensamkomma­nde barn, papperslös­a, asylsökand­e och ekonomiskt utsatta familjer som är i akut behov av mat som nu får hjälp av biståndsor­ganisation­en Islamic Relief.

Det är människor som redan innan krisen var i en svår situation som nu står utanför skyddsnäte­n, enligt Mohammed Mohsen på Islamic Relief.

– Det är väldigt många barn som är berörda, säger han.

Kan inte hjälpa alla

Organisati­onen började med att dela ut mat vid moskén på Södermalm i maj men för att nå fler i andra stadsdelar körs nu också runt 100 matpaket i veckan hem till människor. Insatsen, som finansiera­s av Radiohjälp­en, tar slut i juli. Då räknar Islamic Relief med att ha hjälpt 14 400 stockholma­re, 8 600 av dem är barn.

– Vi prioritera­r barn och ensamståen­de föräldrar i första hand men även andra barnfamilj­er och pensionäre­r i segregerad­e förorter, säger Mohammed Mohsen.

Han säger att behoven är långt större än Islamic Relief räknat med och att organisati­onen inte lyckas hjälpa alla.

– Det visar att samhället måste ta ansvar för de som faller utanför skyddsnäte­t. Vi har sagt till kommuner och MSB att vi finns här som stöd om krisen fortsätter. Vi har kompetens, kan många språk och kan mobilisera många volontärer. Viljan att hjälpa är stor, säger Mohammed Mohsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ISLAMIC RELIEF ?? UTDELNING. Ungefär 100 matpaket med basvaror körs ut varje vecka till stockholma­re som är i akut behov av mat, enligt Islamic Relief.
FOTO: ISLAMIC RELIEF UTDELNING. Ungefär 100 matpaket med basvaror körs ut varje vecka till stockholma­re som är i akut behov av mat, enligt Islamic Relief.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden