Mitt i Huddinge

Svensk hiphop genom linsen

 När hiphopen tog sina första stapplande steg in i Sverige var Camilla Cherry där med sin kamera. Hon har följt svensk hiphop från 80-talets Kungsan till dagens jätteindus­tri.

-

SÖDERMALM

Bara att man får närma sig människor och få en liten inblick i någon annans liv är helt otroligt. Jag är nyfiken och strävar alltid efter att fånga något i människors inre.

Det hela började med min far, amatörfoto­grafen som byggde om köket på helgerna i Bredäng till ett mörkerrum. Först tyckte jag att det var jobbigt. Men när jag fick vara med om hur en bild skapades i mörkrummet blev jag pånyttfödd. Det här måste jag ju också göra tänkte jag. Han lärde mig grunderna och var den stöttepela­re jag behövde. Sedan började jag öva.

Jag hade ett annat intresse i att dansa och ha kul. Så då blev det att jag tog med mig kameran. Jag och mina vänner samlades i Kungsträdg­ården för att se vad kvällen bar. Folk delade ut flyers till olika klubbar och det var så jag kom in i hiphop-världen. Året var runt -88. Ulf Lundell och Europe byttes till A tribe called quest och Public enemy.

Jag inspirerad­es av själva uttrycket i dansen och hiphopen i slutet av 80-talet. Bara i hur man klädde sig så uppvisande fascinerad­e mig väldigt mycket. Ett vandrande Vouge-omslag liksom.

Min far fotar än idag men valde en annan karriär. Det är en osäker bransch, något jag i dag kan hålla med om. Fotografin är som en kompis som alltid är med dig. Den släpper man aldrig.

Bilden på rapparen Ison är ett ögonblick som nu är historia. Jag skulle fota porträtt på några tjejer som stod vid tunnelbane­gången. Men så helt plötsligt hoppar en liten kille framför kameran. Det här handlar om cirka tre sekunder. Han hoppar in, helt knäpptyst vinkar och sen försvinner han. Jag tänkte inte mer på det förrän jag framkallad­e fotot några dagar senare. Tiden går och det var på en utställnin­g 2009 som jag då valde att ställa ut denna bild. Jag minns tydligt hur Ison stod framför sin bild och bara tittade på sig själv en längre stund.

Att få hitta en sådan speciell bild som idag är historia har varit den besatthet som fått mig att fortsätta fotografer­a.

Ulf Lundell och Europe byttes till A tribe called quest och Public enemy.

 ??  ?? ”En ögonblicks­bild på en ung Ison Glasgow. Det uppdagades många år senare att det var rapparen Ison. Jag minns tydligt hur Ison stod framför sin bild och bara titta på sig själv. När man i efterhand fick veta en del i hans barndom så förstår man och ser bilden på ett annat sätt. En nyfiken liten ung kille med sorg i ögonen. Den bilden kan sammanfatt­a mig som fotograf.”
”Våra vägar möttes igen långt senare, och den här bilden är tagen i samband med ett projekt om tatueringa­r”. söker fokus sekunderna ”Petter laddar och ska kliva på innan han på Rival”. scenen och möta publiken
Berättat för: Claudio Britos | Foto: Claudio Britos
”En ögonblicks­bild på en ung Ison Glasgow. Det uppdagades många år senare att det var rapparen Ison. Jag minns tydligt hur Ison stod framför sin bild och bara titta på sig själv. När man i efterhand fick veta en del i hans barndom så förstår man och ser bilden på ett annat sätt. En nyfiken liten ung kille med sorg i ögonen. Den bilden kan sammanfatt­a mig som fotograf.” ”Våra vägar möttes igen långt senare, och den här bilden är tagen i samband med ett projekt om tatueringa­r”. söker fokus sekunderna ”Petter laddar och ska kliva på innan han på Rival”. scenen och möta publiken Berättat för: Claudio Britos | Foto: Claudio Britos
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden