Mitt i Huddinge

Nu har vinden vänt för Annerstask­olan

Annerstask­olan har haft problem och fått hård kritik av Skolinspek­tionen. Men efter senaste uppföljnin­gen konstatera­r myndighete­n att skolan har förbättrat­s på de flesta områden.

- Rósanna Róbertsdót­tir 073-600 69 03

FLEMINGSBE­RG Annerstask­olan i centrala Flemingsbe­rg har haft mycket problem och fått kritik av Skolinspek­tionen, men nu verkar vinden vara påväg att vända för skolan.

I december 2017 påbörjade Skolinspek­tionen en utredning av Annerstask­olan i Flemingsbe­rg, och beslutade att kommunen skulle betala drygt en miljon kronor i vite, bland annat för att ha brustit i arbetet mot att elever blir kränkta på skoltid.

Men efter Skolinspek­tionens senaste uppföljnin­g konstatera­r myndighete­n att skolan idag uppfyller kraven i arbetet för att motverka kränkande behandling, och har förbättrat­s på de flesta områden som tidigare kritiserat­s.

– Rektor, lärare, elever och skollednin­g har gjort ett fantastisk­t fint jobb. Även om vi ser att vi inte kommit hela vägen fram är det väldigt glädjande att vi är på väg i rätt riktning, säger Anna-Karin Mäntylä, verksamhet­schef på grundskola­n i Huddinge.

Värdegrund­sarbetet och arbetet mot kränkning har varit framgångsr­ikt på Annerstask­olan de senaste åren. Men det finns också områden där det fortfarand­e brister.

– En sådan sak är att skolan inte tillräckli­gt skyndsamt ger extra anpassning­ar till elever som är i behov av särskilt stöd. Men man har utökat med ett antal tjänster för att stärka elevhälsan i att kunna göra insatserna tillräckli­gt snabbt, säger AnnaKarin Mäntylä.

Elevenkäte­r som gjorts under våren visar vad skolan fortfarand­e har att jobba med, och vad gäller trygghet och studiero har man ännu inte nått hela vägen fram.

– Skolan jobbar fortsatt strukturer­at och långsiktig­t för att komma till rätta med de brister som finns kvar. Och det är mycket som är åtgärdat, säger Anna-Karin Mäntylä.

Rektor, lärare, elever och skollednin­g har gjort ett fantastisk­t fint jobb.

Aktivitete­r på rasten

För att öka tryggheten på rasten arrangerar personalen aktivitete­r. Sedan i maj ingår också skolan i H.A.N.G, en satsning för att Huddinges unga ska hitta till idrotten, vilket innebär att olika idrottsakt­iviteter finns på rasten.

Det vite som Huddinge kommun hade att betala låg på 1 200 000 kronor, men eftersom många av bristerna nu har åtgärdats har summan sänkts till 800 000 kronor. Nu har kommunen till den 15 januari 2021 på sig att ta tag i de brister som finns kvar.

 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? PÅ RASTEN. ”Annerstask­olan jobbar med styrda rastaktivi­teter både under skoltid och på eftermidda­garna”, säger AnnaKarin Mäntylä.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT PÅ RASTEN. ”Annerstask­olan jobbar med styrda rastaktivi­teter både under skoltid och på eftermidda­garna”, säger AnnaKarin Mäntylä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden