Mitt i Huddinge

Fortsatt oklart kring Gröna Lunds sommar

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Gröna Lund får enligt rådande restriktio­ner ta emot max 50 personer. Enligt nöjesfälte­ts egna beräkninga­r kan de ta emot tusentals – utan att riskera smittsprid­ning.

När regeringen införde en gräns på max 50 personer för alla verksamhet­er som lyder under ordningsla­gens ”allmänna sammankoms­ter och offentliga tillstånd”, innebar det att flera nöjesparke­r, bland annat Gröna Lund, inte kunde öppna. Men enligt Grönan borde det gå att göra justeringa­r lagmässigt. För medan Kolmården och Skansen får ha öppet, då de räknas som djurparker och faller under ett annat regelverk, likställs Grönan med en inomhusklu­bblokal.

– Vi har 40 000 kvadratmet­er yta utomhus och vet att vi kan ta emot många fler gäster på ett smittsäker­t sätt. Men vi hamnar har hamnat i vad vi kallar för ett byråkratis­kt vakuum, säger Magnus Widell som nu har riktat krav mot regeringen på att de skyndsamt ska se över frågan och försöka hitta en lösning.

Gröna Lund har kommit fram till att de kan ta emot 3 000–3 500 gäster (en normal dag har de uppemot 20 000 besökare) utan att riskera spridning av coronaviru­set.

Hela Gröna Lunds säsong riskerar att gå om intet.

Detta genom att anpassa flöden, införa entrébilje­tter som bara gäller för ett visst tidsinterv­all, samt göra avskärmnin­gar.

– Med den här nivån skulle vi kunna vi driva runt verksamhet­en, anställa sommarjobb­are, och få tillbaka våra korttidspe­rmitterade medarbetar­e. Vi skulle inte tjäna några pengar, men stockholma­rna skulle få möjlighet att besöka oss och vi skulle åtminstone få likviditet i företaget, säger Magnus Widell.

Men just nu är läget låst. Enligt Folkhälsom­yndigheten ska 50-personersr­egeln fortsätta att gälla under sommaren, vilket innebär att hela Gröna Lunds säsong riskerar att gå om intet.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? VILL SE FOLK.
Magnus Widell, vd på Gröna Lund, anser att 3 500 personer utan problem kan vistas på nöjesfälte­t och ändå hålla social distans till varandra.
FOTO: MICHAEL TOLL VILL SE FOLK. Magnus Widell, vd på Gröna Lund, anser att 3 500 personer utan problem kan vistas på nöjesfälte­t och ändå hålla social distans till varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden