Mitt i Huddinge

Använd smarta steg och tillit – så väljer du en bra mäklare

Fråga grannar om vilken de anlitade: ”Många som spekulerar”

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

 Vare sig du ska köpa eller sälja en bostad finns det mycket att tänka på. En mäklare kan hjälpa dig med beslut i processen, men vad ska du tänka på vid val av mäklare? Här får du experttips från Boupplysni­ng.se.

Att använda Google för att hitta en bra mäklare som har kunskap om ditt område, och sedan begära offerter från de som kan vara intressant­a är ett tidskrävan­de arbete.

Så hur ska en sålla i utbudet av mäklare när det är dags att sälja? Vi har pratat med Evelina Grenehed på boupplysni­ngen.se om hur en ska tänka för att hitta rätt.

Det första steget vid en fösäljning av en bostad är att bestämma sig för om man över huvud taget ska anlita en mäklare. Att genomföra en affär på egen hand är möjligt, men att ha en mäklare vid sin sida har sina fördelar.

Tillförlit­lighet är a och o

– Det är svårt att som privatpers­on hålla reda på alla juridiska delar, så där finns en stor fördel med att anlita en mäklare. Det går såklart att göra själv, men man ska vara medveten om att det finns många olika bitar så det kan ändå vara bra att kolla med en expert, säger Evelina Grenehed.

Jakten på en bra mäklare behöver inte bara ske digitalt, varför inte knacka på hos några grannar och höra vem de har använt sig av?

När du väl hittat några intressant­a kandidater är det helt i sin ordning att be om referenser från tidigare affärer mäklaren har gjort.

– En viktig sak är att se till så att det är en tillförlit­lig mäklare. Till exempel kan man kontroller­a att de är registrera­de hos Fastighets­mäklarinsp­ektionen. Där kan man också se att mäklaren uppfyller kraven de ställer, att de har en licens och om de fått någon varning tidigare.

Som säljare är det viktigt att ha en rimlig förväntan på det pris man kan få för sin bostad - och att utgå från hur läget ser t just nu.

Be om referenser

– Många spekulerar om hur marknaden kan se ut framåt, och det är jättebra att hålla koll på vad experterna säger. Men när man sätter sin egen förväntan på priset man vill ha så är det viktigt att utgå från hur marknaden ser ut nu.

En bostadsaff­är kan ta sin tid och därför ska man inte glömma bort vikten av den personliga kemin mellan dig och mäklaren.

Ni kommer att ha löpande kontakt genom hela processen och då är det viktigt att du känner förtroende för mäklaren, vilket inte behöver vara fallet bara för att denne har bäst säljstatis­tik.

Att be om referenser är ett bra sätt för att bilde sig en uppfattnin­g av hur tidigare kunder upplevt mäklaren, och det är helt i sin ordning.

– Absolut, det är en väldigt rimlig sak att vilja kolla på, säger Evelina Grenehed.

Det är svårt att som privatpers­on hålla reda på alla juridiska delar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BRA ELLER DÅLIG? Att hitta rätt mäklare kan vara en djungel – men det finns smarta knep att ta till.
FOTO: MOSTPHOTOS BRA ELLER DÅLIG? Att hitta rätt mäklare kan vara en djungel – men det finns smarta knep att ta till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden