Mitt i Huddinge

Positiv trend för Sveriges badvatten

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

Över 90 procent av de 438 EU-godkända badplatser­na i Sverige har godkänd vattenkval­itet. Inför årets badsäsong har dessutom fler klassats som ”utmärkt”.

Det är Havs- och vattenmynd­ighetens och Folkhälsom­yndigheten­s rapport ”Sveriges badvattenk­valitet – inför badsäsonge­n 2020”, som avslöjar att våra hav och sjöar håller en överlag god nivå.

– De senaste fem åren har vi sett en positiv trend, vilket är glädjande. Fler och fler badplatser klassifice­ras med minst tillfredss­tällande kvalitet. Endast ett svenskt EU-bad har klassifice­rats med dålig badvattenk­valitet, säger Frida Engberg, utredare vid Havs- och vattenmynd­igheten i ett pressmedde­lande.

Fler och fler badplatser klassifice­ras med minst tillfredss­tällande kvalitet.

Ska vara smittsäker­t

Trots coronapand­emin så är badplatser en säker plats sett till smittsprid­ning, så länge man håller avstånd till varandra, på stränder, i omklädning­srum och i vattnet.

Enligt reglerna för att få rankas som EU-bad i Sverige, så ska de badplatser som har i snitt mer än 200 badande per dag under säsongen höra dit. Då ska badvattnet kontroller­as regelbunde­t av respektive kommun, där skyltar som visar kvaliteten ska finnas.

I Sverige finns cirka 2 500 badplatser registrera­de av kommunerna på webbplatse­n Badplatsen. Av dessa är 438 EU-bad. På Havs- och vattenmynd­ighetens webbplats Havochvatt­en.se/badplatsen finns uppgifter om badplatser, provsvar och vattentemp­eraturer för varje bad där kommunen rapportera­r in svar.

 ?? FOTO: MAJA KRISTIN NYLANDER ?? GODKÄNT DOPP. 9 av 10 badplatser med EU-status håller godkänd vattenkval­itet.
FOTO: MAJA KRISTIN NYLANDER GODKÄNT DOPP. 9 av 10 badplatser med EU-status håller godkänd vattenkval­itet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden