Mitt i Huddinge

Så ska SL minska trängseln i höst

- Förstärker linjer som Kundvärdar ska hjälpa resenärer och bytespunkt­er. Biljettkon­trollanter ska säkerställ­a Bussförare kan stänga dörrar Fortsätta informera resenärern­a resor, samt hålla avstånd. Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Även om hemarbetet fortsätter för många i höst väntas trycket på kollektivt­rafiken öka. Nu förbereder sig SL genom att fortsätta stärka upp linjer där det ofta uppstår trängsel.

Skillnaden nu är att vi vet var det uppstår trängsel.

Den 17 augusti gick SL över till hösttidtab­ell, och trots att de fortsätter att avråda folk från att resa med kollektivt­rafiken om det inte är nödvändigt är man beredd på trängsel.

I våras förstärkte­s busslinjer­na 4, 172, 179, 524, 541, 676, 754 och 807 med fler avgångar. Nu ska även linjer som trafikerar större sjukhus förstärkas, och i alla trafikområ­den finns det bussar som snabbt kan sättas in vid behov.

Utbildat fler bussförare

– Tvärbanan kommer att ha sexminuter­strafik i rusningsti­d, vilket är det maximala som det systemet klarar av, säger Elin Lindström, presskommu­nikatör på SL.

Hon säger att det i övriga trafikslag inte kommer vara någon större skillnad, eftersom man redan förstärkte

Det här gör SL

● under vårtidtabe­llen. Tunnelbana­n, pendeltåge­n och lokalbanor har både tekniska och resursmäss­iga begränsnin­gar som gör att de helt enkelt inte kan köra oftare än vad som redan görs i rusningsti­d.

– Vi körde så mycket trafik vi kunde, den stora skillnaden nu är att vi vet var det uppstår trängsel vilket gör att vi kan planera bättre.

Under våren var dock SL tvungen att dra in flera avgångar i kollektivt­rafiken till följd av att många medarbetar­e själva insjuknade i coronaviru­set. Under hösten ska man dock vara tillbaka med betydligt bättre personalre­surser.

– Under våren har vi fortbildat flera bussförare, så det finns mer personal vilket innebär bättre förutsättn­ingar, säger Elin Lindström. trafikerar större sjukhus. vid större hållplatse­r

● att folk betalat för sin resa. Man menar att om folk uppfattar att det är ”gratis” att resa kan detta bidra till trängsel.

● och skylta om bussen som fullsatt. Förarna har även en ”covid-knapp” som de kan trycka på vid trängsel. Då skickas en signal till trafikledn­ingen som kan sätta in ytterligar­e bussar på linjen.

● om att undvika onödiga

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden