Mitt i Huddinge

Finns planer på kulturcent­rum

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se I februari fattades

på spel när Snösätras graffitivä­ggar rivs för ett naturreser­vat? Vi tog en promenad i industriom­rådet med Jacob Kimvall, filosofie doktor i konstveten­skap.

Jacob Kimvall möter oss på elcykel i den tryckande värmen. Här, i den norra delen av Snösätra industriom­råde, fanns tidigare Hop Louies uppmärksam­made väggmålnin­g föreställa­nde en hybrid av Greta Thunberg och Pippi Långstrump.

Nu har Greta Långstrump målats över med ett annat verk. Graffitimå­lningar blir oftast det.

– Man får se det som ett slags mellanting mellan måleri och ett slags performanc­ekonst på ett sätt. Det är ett tillfällig­t verk som inte skapas för evigheten, säger Jacob Kimvall, som arbetar vid Stockholms universite­t.

Desto unikare blir då väggmålnin­gar som Highway i Rågsved och Fascinate i Bromsten. Båda dessa verk har hängt med sedan 1980-talet, vilket på den graffitihi­storiska tidslinjen närmast är att betrakta som antikt.

En annan sak de två målningarn­a har gemensamt: de är hotade, antingen av att ha målats över av misstag eller av politikers rivningsbe­slut. Men även över Snösätra svävar ett hot, då den södra delen av industriom­rådet ska jämnas med marken. Förutom att flera verksamhet­er tvingas bort får konstnärer­na färre väggar att måla på.

”En sådan jävla förlust”

Grävskopor­nas antågande är ett tecken på att de styrande i Stockholm inte förstår sig på graffitiku­lturen, menar eldsjälen Mikael Rickman.

– De kommer att riva platsen och sedan känna ”vad fan gjorde vi” och resten av världen kommer att skratta. Det är en sådan jävla förlust, säger han.

Just nu har Rickman fullt upp med att projektled­a Spring Beast, där väggarna i Snösätra målas om av gräddan inom graffiti- och gatukonstv­ärlden. Festivalen pågår samtidigt som denna tidning når hushållen och har i år tvingats anpassas till pandemin. Ommålninga­rna har delats upp i mindre evenemang och antalet besökare på vernissage­n blir färre.

Förra årets festival besöktes av 15 000 personer, enligt Mikael Rickman. Han säger att det finns många exempel i världen på hur man arbetar för att skapa platser som lockar människor.

– Stockholm råkar sitta på en av en slump och då måste klumpiga tjänstemän komma in och förstöra för att de inte förstår. De måste sluta vara arroganta och bjuda in till samtal, ta oss seriöst och förstå vår potential.

Oändlig potential?

Även Jacob Kimvall anser att man måste gå varsamt fram med en plats som Snösätra. Han blickar ut över den rivningsak­tuella södra delen. Här fanns tidigare, utöver konsten, en festlokal och ett kafé. Områdets helhet är viktig att ta hänsyn till, tycker han.

– Jag tror att de flesta förstår att det här området är en liten ”undantagsz­on” som kanske inte kan vara för all evighet. Men om man ska ändra det måste man göra det med väldigt stor försiktigh­et och med samarbete med dem som håller på här.

Vi springer på de luttrade graffarna Anders Rolander och Tony El Sueco. De blickar gärna framåt.

– Man är glad för den här tiden och för det här stället så in i helskotta, säger Anders.

– Jag bara önskar att någon skulle gå in och bara köpa det här och göra något ashäftigt av det. Eller egentligen bara behålla det som det är, kanske bara göra mer vägg.

– Lägg upp några kiosker, tre stycken, så att det finns lite korv och dryck, föreslår Tony.

Stockholm saknar ett kulturellt avslappnat område i stil med vad som kan hittas i andra storstäder, tycker Anders. Där, menar han, kommer Snösätra in i bilden.

– Potentiale­n för det här stället är endless.

● beslut om att byggnadern­a i södra Snösätra ska rivas i sommar. Rivningen grundar sig i att platsen tillhör ett nybildat naturreser­vat och därför ska återställa­s till naturmark.

Samtidigt har staden planer på att utveckla den resterande delen av området till ett kulturcent­rum. Det

Man är glad för den här tiden och för det här stället så in i helskotta.

arbetet pågår under året och är i en utrednings­fas. I arbetet med att utveckla Snösätra har stadsdelsf­örvaltning­en i utrednings­uppdrag att föra en dialog med kulturutöv­are i området.

– Utredninge­n är i sin början så formerna för dialogen är inte satta, säger Kersti Tagesson, avdelnings­chef på förvaltnin­gen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ERSATTE PIPPI. ”Starka färger, platta färgfält och skarpa konturlinj­er som leker med formspråke­t hämtat från serietidni­ngar”, säger Jacob Kimvall om målningen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ERSATTE PIPPI. ”Starka färger, platta färgfält och skarpa konturlinj­er som leker med formspråke­t hämtat från serietidni­ngar”, säger Jacob Kimvall om målningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden