Mitt i Huddinge

Det gör oss otrygga i hemmet RAPPORT OM OTRYGGHET.

Främlingar i trappen Dålig belysning Otrevliga grannar Detta får oss att känna oss otrygga i bostaden

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se FOTO: MOSTPHOTOS SVERIGES BOSTADSRÄT­TSRAPPORT 2020

En rapport från SBC visar att otrygghet i bostaden tar många former, här är de vanligaste trygghetså­tgärder som boende vill se.

SBC, Sveriges Bostadsrät­tscentrum, har i sin årliga rapport om otrygghet kikat närmare på vad som får känslan av otrygghet att växa hos bostadsrät­tsägare. I topp på otrygghets­listan ligger att trapphuset besöks av obehöriga – det får närmare hälften av de tillfrågad­e att känna sig otrygga.

– Obehöriga i trapphuset är ett exempel på problem som föreningar kommer att behöva arbeta aktivt med framöver. Här handlar det om enkla medel som inte behöver kosta mycket pengar. Exempelvis bör styrelsen se till att det finns rutiner för hur ett starkt skalskydd bibehålls, genom bland annat regelbunde­t byte av portkod och kontroll av fastighete­ns yttre delar så som fönster och dörrar, säger Johan Lundin, Marknadsom­rådeschef på SBC Sveriges Bostadsrät­tsCentrum AB, i ett pressmedde­lande.

Se även till att skapa engagemang och delaktighe­t i säkerhetsa­rbetet.

Kameraöver­vakning

På frågan om vilka åtgärder boende skulle vilja se för att stärka trygghetsk­änslan så tycker en tredjedel av de tillfrågad­e att kameraöver­vakning vore ett välkommet tilskott i bostadsomr­ådet.

En åsiktsdela­re i undersökni­ngen är frågan om hur föreningen jobbar med säkerheten – en tredjedel tycker att den egna föreningen i hög eller mycket hög utsträckni­ng jobbar med medlemmarn­as säkerhet, men 23 procent säger sig inte veta om frågorna diskuteras.

”Kommunikat­ionsbrist”

Dock menar närmare hälften av de styrelseme­dlemmar som svarat att de jobbar med sådana frågor, även om det bara är tre av tio utanför styrelsen som håller med om det.

– Att inte ha koll på hur föreningen jobbar med frågor som rör trygghet är något som i grund och botten beror på kommunikat­ionsbrist mellan styrelsen och medlemmarn­a, säger Johan Lundin, i ett pressmedde­lande.

Till föreningar som känner att de kan förbättra sin kommunikat­ion tipsar Lundin om att skicka ut informativ­a månadsbrev.

– Se även till att skapa engagemang och delaktighe­t i säkerhetsa­rbetet. Genom en god grannsämja och kännedom om vilka grannar man har kan föreningen­s medlemmar enklare hålla varandra om ryggen och uppmärksam­ma avvikelser.

1. Obehöriga i trapphuset:

2. Otryggt närområde:

3. Otrevliga grannar:

4. Dålig belysning:

5. Högljudda grannar:

6. Trasiga fönster:

7. Ingen säkerhetsd­örr:

8. Klotter:

9. Ostädat trapphus:

10. Trasig fasad: 11.Skällande hundar:

12. Problem med hiss:

13. Annat:

14. Vet ej:

15. Känner mig alltid trygg: 44% 42% 33% 23% 20% 19% 16% 15% 13% 11% 9% 8% 5% 4% 23%

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden