Mitt i Huddinge

BMX-eliten intar Skogås bikepark.

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se OS-HOPP.

Nästa lördag, den 29 augusti, är SM i BMX tillbaka i Skogås bikepark – parken som ideella krafter fortsatt att rusta upp för att locka Sveriges BMX-scen till Huddinge.

Vi har byggt nya ramper, och grävt i jordhoppen så att det ska gå att köra bra.

För bara ett par år sedan påminde Skogås bikepark mer om en övergiven bakgård än en arena. Men den gamla BMX-parken har omfamnats av en liten grupp eldsjälar, och nu är det för andra året i rad dags för SM i parken.

En av de som engagerat sig mycket i Skogås bikepark är Tim Sjöholm, som också arrangerar SM.

– Jag har jobbat så mycket jag bara kan. Både med att bygga nytt och att renovera gammalt, säger han.

I början av maj kom han igång igen efter en vintervila, och när något större behövts rivas, byggas eller städas har vänner och föräldrar till unga BMX-åkare hjälpt till med arbetet.

– Vi har nog lyckats laga och bygga allt nytt som behövs för SM. Vi har byggt nya ramper, och grävt i jordhoppen så de fått rätt form och storlek för att det ska gå att köra bra, säger Tim Sjöholm.

Årets BMX-SM ska, liksom i fjol, bestå av tre grenar – park (ramper), street (räcken och grindboxar) och dirt (jordhopp). Den med sammanlagt bästa poäng för alla grenar vinner.

För att tävlingen ska vara tillgängli­g för fler BMX-entusiaste­r finns olika klasser: Pro-klassen, för de som tävlat mycket förut. Master, för yngre och de som inte tävlat mycket, och så beginner för de som är 0-10 år.

Coronaanpa­ssat

Sommarens omständigh­eter innebär att max fem personer kör åt gången under tävlingen.

– Och om man jämför med till exempel en park, barer eller torg har vi en stor yta som folk kan sprida ut sig på, säger Tim Sjöholm.

– Vad gäller covid-situatione­n har vi gjort och kommer att göra vad vi kan, det ska finnas handsprit och avståndsma­rkeringar och vi kommer att försöka hålla isär folk.

I år fick Tim Sjöholm Huddinges pris för ideellt engagemang inom kultur och fritid för sin insats med att rusta BMX-parken. Men han ser fortfarand­e stora behov, och hoppas en dag få bidrag för en totalrenov­ering.

– I den bästa av världar skulle vi renovera hela parken. Det tror jag hade betytt mycket för många. Men det har inte blivit något stöd från kommunen, det står väldigt still från kommunens håll, säger Tim Sjöholm och fortsätter:

– Det funkar ju som det är nu men i det långa loppet är det inte ett bra koncept att lappa och laga. Jag skulle nog vilja bygga om allting.

 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? Den OS-satsande BMX-cyklisten Jacob Nedler vann fjolårets SM-tävling i Skogås bikepark. Nu laddar arrangören för årets SM.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT Den OS-satsande BMX-cyklisten Jacob Nedler vann fjolårets SM-tävling i Skogås bikepark. Nu laddar arrangören för årets SM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden