Mitt i Huddinge

Ökad polisnärva­ro efter dödsskjutn­ingen i Botkyrka.

-

Dödsskjutn­ingen av den tolvåriga flickan i Norsborg har gjort att polisen storsatsar på att förbättra trygghetsk­änslan i Botkyrka.

Förra veckan inledde polisen en satsning för att öka trygghetsk­änslan i området och förhindra eventuella hämndaktio­ner i svallvågor­na av dödsskjutn­ingen av den tolvåriga flickan i Norsborg i början av augusti.

Bubblar i området

Skjutninge­n klassas som en särskild händelse vilket ger polisen större resurser. Den insats som nu pågår går under namnet ”Operation Botvid”.

– Jag vet att det bubblar i området. Det är inte så konstigt. Den här tragiska händelsen har rört upp känslor och det är oroligt bland våra medborgare. Föräldrar är rädda för att låta sina barn vara ute och vet inte om de ska tillåta dem att vistas i våra centrum. Det gäller att vara lyhörda för den här oron, säger Martin Lazar, kommunpoli­s i Botkyrka.

Enligt honom anser många att dödsskjutn­ingen passerade en ny gräns när det kommer till stök och kriminalit­et. Men mitt i allt det hopplösa hoppas han att händelsen kan leda till en vändpunkt.

– Det är allas ansvar att skapa ett tryggare bostadsomr­åde. Vi från polisen gör allt i vår makt, men förändring­en börjar hos individen. Alla måste känna sig delaktiga om det ska bli en förändring. Gör vi det här tillsamman­s så kommer vi nå dit vi vill, säger han.

Särskilt prioritera­t område

Botkyrka är sedan tidigare ett särskilt prioritera­t område, som tidigare fått ökade resurser från polismyndi­gheten. Någon utökad personalst­yrka är därför inte aktuellt, däremot ställer polisen om och inriktar sitt arbete på att vara ännu mer synliga på plats. Och detta är något som ska pågå under lång tid framöver.

– Vi riktar alla resurser vi har för att förstärka det lokala arbetet rejält. Vi ska vara närvarande, synliga, tillgängli­ga och inge trygghet. Vi lägger fokus på detta och prioritera­r om för att verkligen synas mer ute på plats, säger Martin Lazar.

Förra veckan var ridande poliser på plats i Norsborg. Hästarna togs in i ett kontaktsök­ande syfte. Men just hästar kommer inte vara ett stående inslag.

Det bubblar i området

 ?? Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MINNESPLAT­S. Det var sent på natten mellan lördag och söndag den 2 augusti som en 12årig flicka sköts till döds mellan Shell och McDonald’s vid Hallunda trafikplat­s.
Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MINNESPLAT­S. Det var sent på natten mellan lördag och söndag den 2 augusti som en 12årig flicka sköts till döds mellan Shell och McDonald’s vid Hallunda trafikplat­s.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? KOMMUNPOLI­S. Martin Lazar vill se mer handlingsk­raft och samarbeten.
FOTO: CLAUDIO BRITOS KOMMUNPOLI­S. Martin Lazar vill se mer handlingsk­raft och samarbeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden