Mitt i Huddinge

Hundratals loppisar när grannar öppnar sina trädgårdar.

Arrangör: ”Det blir en riktig loppisfest­ival”

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

HUDDINGE

Uppåt 100 hushåll kring centrala Huddinge bjuder in till loppis på söndag, och knappt en vecka senare gör över 100 hushåll i Stuvsta, Fullersta och Snättringe samma sak.

På söndag öppnar runt 100 Huddingebo­r sin tomt eller garageuppf­art för den som vill fynda, och lördagen därpå, den 29:e, gör lika många Stuvstabor, Fullerstab­or och Snättringe­bor det också.

Konceptet ”promenadlo­ppis” verkar ha blivit något av en ny trend i sommar, efter att pandemin satt stopp för många loppisplan­er. När besökarna inte kan samlas under ett tak får köparen istället komma hem till den som har grejer att kränga.

– Många har sagt: Å gud så skönt att slippa stuva in prylar i bilen, packa och åka iväg, att istället bara stå vid garaget, säger Anja Gustafsson, som håller i loppisen i Stuvsta, Fullersta och Snättringe.

Hon hade bara tänkt samla några grannar men en tråd på Facebook drog iväg och plötsligt var 110 hushåll anmälda. Precis samma sak hände Nina Granat när hon föreslog en loppis i centrala Huddinge.

– Det är tydligt att loppisälsk­arna sitter med en uppdämd längtan efter den här våren. Jag kastade ut en fråga i Facebook-gruppen Vårt Huddinge och gensvaret jag fick var helt fantastisk­t, säger hon, och fortsätter:

– Loppis ligger ju så i tiden. Och på promenadlo­ppis säljs allt från möbler till kläder och skor och leksaker. Det finns ingen ände på vad folk kommer att gräva fram ur sina gömmor.

Gratis att delta

Loppis hemifrån innebär att det inte blir några kostnader i form av hyra eller transport för den som säljer, och att barnen i kvarteret också kan delta, menar Anja Gustafsson.

– Många barn bakar tillsamman­s, de går ihop med grannbarne­n. Det är roligt att höra hur folk går till grannen och pratar ihop sig. Många väljer också att stå tillsamman­s.

En karta på Google Maps markerar ut alla hushåll som håller loppis, för att göra det enkelt att planera en cykeltur, en promenad eller en biltur längs utvalda gator.

– Har du en cykel eller riktigt bra skor finns mycket att utforska. Och för hushållen är det en chans att sälja av överflödet från trädgården, bär och frukt, eller den tunga soffan du kanske inte skulle släpa till en loppis, säger Nina Granat.

Loppisälsk­arna sitter med en uppdämd längtan.

 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS KREBS ?? GÅRDSLOPPI­S ÄR NYA GREJEN. ”Jag tror att många kommer att sälja på den ena loppisen, och fynda på den andra”, säger Anja Gustafsson.
FOTO: THOMAS KREBS GÅRDSLOPPI­S ÄR NYA GREJEN. ”Jag tror att många kommer att sälja på den ena loppisen, och fynda på den andra”, säger Anja Gustafsson.
 ?? FOTO: THOMAS KREBS ?? ARRANGÖR. Anja Gustafsson håller i loppisen kring Fullersta, Stuvsta och Snättringe.
ARRANGÖR. Nina Granat håller i loppisen kring centrala Huddinge.
FOTO: THOMAS KREBS ARRANGÖR. Anja Gustafsson håller i loppisen kring Fullersta, Stuvsta och Snättringe. ARRANGÖR. Nina Granat håller i loppisen kring centrala Huddinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden