Mitt i Huddinge

Nu rivs delar av Snösätra

Graffarna Anders Rolander och Tony El Sueco har målat här i många år – och tycker att platsens potential är oändlig.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Fyra av stadens badplatser har så pass mycket algblomnin­g eller höga bakterieha­lter att människor avråds från att bada.

Värmen har gjort att bakterieha­lterna skjutit i höjden på två av stadens badplatser: Kanaanbade­t i Grimsta och Sätrabadet. Där är halterna av enterokock­er, alltså tarmbakter­ier, så pass höga att stadens miljöförva­ltning avråder från bad just nu.

Varför blir det så höga bakterieha­lter just här?

– Jag misstänker att en stor anledning till det är att det finns så mycket sjöfågel på de här platserna. Det är mycket kanadagäss och de ger ifrån sig fekalier som både de själva och andra trampar i och för med sig ned i vattnet, säger Jerzy Slazak, miljöinspe­ktör i Stockholm stad.

”Alger bildar toxiner”

Två andra bad, Långsjöbad­et i Älvsjö och Skrubba i Drevviken, har alldeles för mycket algblomnin­g i vattnet för att det ska vara hälsosamt. Så staden avråder från bad även där tills vidare.

Vad är algblomnin­g?

– Det är alger som bildar toxiner och som trivs där det finns mycket kväve och fosfor, alltså sjöar som drabbats av övergödnin­g och utsläpp. I sjöarna blir det inte så mycket vattengeno­mströmning och värme och ljus gör att de blommar ännu kraftigare, säger Jerzy Slazak.

Symptomen om man råkar svälja det här vattnet är lika både när det gäller bakterier och algblomnin­g, enligt Jerzy Slazak.

– Man blir dålig i magen. Framförall­t små barn och husdjur kan må dåligt eftersom de har mindre kroppsvoly­m, och hundar slickar sig på pälsen och får i sig vattnet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BAKTERIER. Sätrabadet och Kanaanbade­t har otjänligt vatten.
BAKTERIER. Sätrabadet och Kanaanbade­t har otjänligt vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden