Mitt i Huddinge

NYHETER. Gör det själva. Far och son startar musteri i garaget.

Nu öppnar Mats och Christian i Tullinge: ”Vill försöka mig på att göra cider”

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Mängder av äpplen. Men ingen som kunde ta tillvara på all frukt. Då tog Mats Westerberg och sonen Christian saken i egna händer och öppnade ett eget musteri.

I många år har Mats Westerberg från Tullinge försökt ta vara på de äpplen han skördat från sina träd vid sommarstug­an i Sörmland.

Varje sensommar och höst åkte han därför till olika musterier runt om i länet. Men för två år sedan tröttnade han.

– 2018 var ett vansinnigt äppelår. Det kom massvis med äpplen, men det var stört omöjligt att få en tid att musta. Det var kö överallt, säger Mats.

Där och då började han fundera på om det fanns en lösning på problemet. Han kom fram till att det bästa sättet helt enkelt var att öppna ett eget musteri tillsamman­s med sin son, som också bor i Tullinge och har ett tillräckli­gt stort garage.

– Vi satt en hel dag och funderade. Sedan insåg vi att det faktiskt var möjligt, säger Mats.

Skaffade utrustning

Sagt och gjort. De läste på om musterier, skaffade nödvändig utrustning som de placerade i sonens garage. 2019 smög de igång verksamhet­en som fick namnet ”Tullinge musteri”. Trots att det var ett skralt äppelår i fjol var intresset stort.

– Trots att det knappt fanns ett enda jäkla äpple på träden bokade massor av folk in sig hos oss. Då förstod vi att det fanns ett intresse och en marknad för det här.

Av det man ser på träden i år tycks äppelskörd­en bli bra. I många villaträdg­årdar dignar det av frukt i träden på samma sätt som 2018. Och trots att musteriet ännu inte har öppnat strömmar bokningarn­a in.

– Folk vill ha det här. Det är närodlat, äkta och man tar tillvara på sina äpplen. Vi tillför inga tillsatser och själva processen är väldigt enkel om man har rätt utrustning, säger Mats.

Äpplen fria från blad

Första mustningen drar igång 30 augusti och sedan ska maskinerna gå varma i cirka två månader. Det enda kunden behöver ta med sig till musteriet är egna äpplen som är fria från grenar och blad.

Först tvättas och krossas äpplena innan de pressas i en centrifug under högt tryck, så vätskan separeras från äppelkötte­t. Efter det kan kunden antingen ta hand om den råa äppelsafte­n själv, antingen för att dricka eller göra vinäger eller cider av den.

Eller så hettas råmusten upp till dryga 80 grader och pastöriser­as då alla gästbakter­ier försvinner. Pastöriser­ad must som förpackas håller i upp till ett år i rumstemper­atur.

– Man kan ta med sig hur mycket äpplen som helst till oss, men gärna inte mindre än tre, fyra kassar. Själva mustningen går fort, på en halvtimme kan man få ut cirka 50 liter färdig must, säger Mats som ser fram emot att öppna upp för säsongen.

– Det är en väldigt rolig och annorlunda sidobusine­ss två månader om året. Det är som ett hobbyproje­kt för mig och sonen.

Experiment­erar med äpplen

Mats och hans familj är själva storkonsum­enter av äppeldryck­en.

– Vi brukar göra runt 200 liter must varje år. Det är mycket roligare att göra must än mos. Men i år tänkte jag även försöka mig på att göra lite cider. Det är kul att experiment­era lite. Den här verksamhet­en kan nog utvecklas. Rätt som det är står jag nog och gör vinäger och marmelad också, skrattar Mats Westerberg.

GARAGE. I sonen Christian Westerberg­s garage, byggs ett musteri upp varje sensommar.

Trots att det knappt fanns ett enda jäkla äpple på träden bokade massor av folk in sig hos oss.

 ?? FOTO: SACHARIAS KALLDEN ?? KVALITETST­ID. ”Man hänger ju inte så ofta med sina föräldrar. Det här blir ett kul sätt att umgås på,” säger Christian Westerberg när de kollar in årets äpplen i trädgården.
FOTO: SACHARIAS KALLDEN KVALITETST­ID. ”Man hänger ju inte så ofta med sina föräldrar. Det här blir ett kul sätt att umgås på,” säger Christian Westerberg när de kollar in årets äpplen i trädgården.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden