Mitt i Huddinge

Staden tar strid mot Tiptapp igen

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Stockholms stad vill att förbudet mot Tiptapp ska stå fast och överklagar den tidigare domen som gav återvinnin­gsappen rätt.

Sop-soppan kring Stockholms stad och återvinnin­gsappen Tiptapp har inte lagts i papperskor­gen. I slutet av maj fick företaget, efter att ha fått avslag tidigare hos länsstyrel­sen, rätt i mark- och miljödomst­olen som upphävde stadens tidigare förbud för sophämtnin­gsappen.

Men staden har inte gett upp. Nu överklagar de domen till högsta instans och kräver att mark- och miljödomst­olen ger prövningst­illstånd och upphäver det senaste beslutet.

Anser dom vara ”felaktig”

Staden vidhåller sin tidigare ståndpunkt, att det enligt renhållnin­gslagstift­ningen är otillåtet för enskilda privatpers­oner att köra andras saker till återvinnin­gscentrale­n.

Miljö- och hälsoförva­ltningen skriver också att de anser att den senaste domen är ”felaktig” och beror på en ”missuppfat­tning om bestämmels­erna om det kommunala renhållnin­gsansvaret”.

”Om domen står sig kan det få mycket långtgåend­e konsekvens­er för den kommunala renhållnin­gen generellt, eftersom en stor del av det område som idag anses falla inom det kommunala monopolet släpps fritt för marknaden, med i praktiken mycket begränsade möjlighete­r att utföra tillsyn över hur avfallet hanteras”, skriver förvaltnin­gen bland annat.

Man skriver också att de anser att det är omöjligt att utöva tillsyn eftersom det blir ”närmast omöjligt” att identifier­a vilka transportö­rerna är.

”Förvaltnin­gen anser sammanfatt­ningsvis att beslutet om förbud är nödvändigt och skäligt för att säkerställ­a att miljölagst­iftningen efterlevs”

Överklagan med motivering ska klubbas på kommande miljö- och hälsonämnd.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SOP-SOPPA. Striden om Tiptapps vare eller ickevara i Stockholm rullar vidare.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SOP-SOPPA. Striden om Tiptapps vare eller ickevara i Stockholm rullar vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden