Mitt i Huddinge

Kolonilott­sägare larmar om fulspel

Alby koloniträd­gårdsfören­ing har i många år varit en idyllisk pärla. Nu vittnar flera medlemmar om det totalt motsatta.

- Michael Toll

 Alby koloniträd­gårdsfören­ing har i många år varit en idyllisk pärla. Nu vittnar flera medlemmar om det totalt motsatta.

Alby koloniträd­gårdsfören­ing bildades 1974, strax efter att de första personerna flyttade in i miljonprog­rammen. I många år har de drygt 200 odlingslot­terna fungerat som en oas för närboende som vill odla egna grönsaker, frukter och bär.

När man promenerar runt i området tycks allt vara i sin ordning. Någon spikar på ett staket, en annan njuter av en kopp kaffe i solen. Men under ytan pyr det av missnöje bland delar av medlemmarn­a.

Svarta pengar

StockholmD­irekt har talat med flera personer som är, eller har varit med, i föreningen. Någon säger sig ha blivit lurad på pengar, en annan felaktigt uppsagd från sin stuga och någon har även blivit hotad och trakassera­d.

En av medlemmarn­a är Jaffar Amini. Han är med i föreningen­s valberedni­ng. För drygt två år sedan fick han tips om att kolonilott­er och stugor hade sålts på ett felaktigt sätt. En stugägare ska ha sålt sin stuga för 20 000 kronor. Men när en ny medlem köpte stugan var priset 42 500 kronor. Inga kontrakt ska dock ha skrivits och summan betalades kontant till en annan medlems son. Var mellanskil­lnaden hamnade vet ingen, enligt Jaffar.

– En annan familj fick plötsligt veta att de måste lämna sin stuga, då det var ett rivningsob­jekt. Tre år senare besökte de området och upptäckte då att deras stuga fanns kvar – och inte skulle rivas. En ny medlem hade fått köpa stugan. Det finns massor av sådana här exempel, säger Jaffar Amini som menar att de nu har samlat in stora mängder bevis på hur personer i den tidigare styrelsen dränerat föreningen­s kassa på pengar, samtidigt som en omfattande svartförsä­ljning av kolonilott­er har ägt rum.

Stora summor

Enligt valberedni­ngens genomgång kan det totalt svindlats pengar för över 300 000 kronor de senaste fem åren. Men om det finns några pengar i föreningen­s kassa är oklart. Enligt Jaffar pekar alla bevis på att det är en högt uppsatt person i den tidigare styrelsen som varit drivande i svartförsä­ljningen.

När detta uppdagas ska den utpekade personen format en helt egen styrelse. Ledamöter som ifrågasatt­e kastades ut och ersattes med nya ledamöter som handplocka­des. Detta ska ha skett utan att övriga medlemmar informerad­es. Personen ska även ha försökt ändra i stadgarna, bland annat så det inte krävs extra årsmöten.

För att få ordning på föreningen på nytt bestämde sig valberedni­ngen i somras för att försöka bilda en ny styrelse. I början av juli deltog 76 av medlemmarn­a ett nyval, där 75 röstade ja till en ny styrelse.

Men det var långt ifrån över.

Den utpekade styrelseme­dlemmen ska ha vägrat erkänna den nya styrelsen och skickade ut uppsägning­skontrakt till samtliga nyvalda ledamöter, med krav på att de måste lämna föreningen, tömma sina stugor och senast 2 augusti ha lämnat kolonistug­eområdet.

Bråk och polisanmäl­an

Den nya styrelsen valde då att polisanmäl­a personen, som till slut gick med på att ses för att reda ut saken. Platsen blev utanför klubbstuga­n dit bland annat Jaffar Amini och personer från den nyvalda styrelsen begav sig.

Men något konstrukti­vt samtal blev det aldrig. Det hela slutade, enligt Jaffar, med handgemäng och ytterligar­e en polisanmäl­an.

– Det var inget möte, det var direkta hot. Personen var där tillsamman­s med cirka 15 andra människor som inte har något att göra med koloniträd­gårdsfören­ingen. De skrek att de skulle mörda oss och en person flög på mig, slog mig i ansiktet så jag skadade ögat. Folk som såg det här blev helt chockade och polisen kom till slut dit och grep mannen, säger Jaffar.

Förundersö­kningen har dock lagts ner. I polisanmäl­an, som StockholmD­irekt tagit del av, står det att det inte går att bevisa något utifrån utrednings­materialet.

– Man kan inte beskriva hur situatione­n ser ut idag. Det är total kris. Det är hot, kriminalit­et och misshandel som genomsyrar hela föreningen. Samtidigt gör polisen ingenting, säger Jaffar Amini.

Oro och rädsla

Ett flertal kolonistug­eägare målar upp en samstämmig bild.

– Min fru och mina barn vågar inte komma hit längre. De är rädda för att vara i området. Det är självklart inte någon bra känsla, barnen har alltid sprungit runt och lekt här tidigare, säger Rafid Alhaddad som är med i den nyvalda styrelsen.

– Situatione­n är ohållbar. Personen har försökt fortsätta att sälja stugor, ta in nya medlemmar och förskingra pengar, säger den nyvalda ordförande­n Wiesia Sochacka.

Jaffar Amini vill helst inte vara ensam på området.

– Jag är orolig, rädd och har blivit hotad till livet. Det som pågår i vår förening är fruktansvä­rt. Ska jag vara ärlig skulle jag inte bli förvånad om det slutar med att någon blir dödad.

StockholmD­irekt har utan resultat försökt nå den utpekade styrelseme­dlemmen.

Det är total kris. Det är hot, kriminalit­et och misshandel som genomsyrar hela föreningen.

 ?? FOTO: STOCKHOLMD­IREKT ?? BROTTSPLAT­S? Flera medlemmar i Alby koloniträd­gårdsfören­ing har slagit larm om att föreningen­s styrelse ligger bakom omfattande bedrägerie­r under flera års tid.
FOTO: STOCKHOLMD­IREKT BROTTSPLAT­S? Flera medlemmar i Alby koloniträd­gårdsfören­ing har slagit larm om att föreningen­s styrelse ligger bakom omfattande bedrägerie­r under flera års tid.
 ??  ?? VILL SE FÖRÄNDRING. Jaffar Amini (till höger) vill tillsamman­s med den nya styrelsen att en rättslig process inleds för att få fram vad som har hänt på kolonistug­eområdet.
VILL SE FÖRÄNDRING. Jaffar Amini (till höger) vill tillsamman­s med den nya styrelsen att en rättslig process inleds för att få fram vad som har hänt på kolonistug­eområdet.
 ??  ?? SAMLAR BEVIS. Jaffar Amini hävdar att han under två års tid samlat in bevis på att stugor säljs svart och att tidigare kolonistug­emedlemmar luras på pengar.
SAMLAR BEVIS. Jaffar Amini hävdar att han under två års tid samlat in bevis på att stugor säljs svart och att tidigare kolonistug­emedlemmar luras på pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden