Mitt i Huddinge

De har gjort Vårbybadet till bästa beachen

Det är rent och prydligt vid Vårbybadet. Orsaken är att en skara ungdomar ägnat i princip hela sommaren åt att ”Vårby beach” ska bli Sveriges bästa strand.

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Det är både prydligt och sprudlande vid Vårbybadet just nu. Orsaken är att en skara ungdomar ägnat i princip hela sommaren åt att ”Vårby beach” ska bli Sveriges bästa badstrand.

En färgstark rabatt omger det träd som lutar sig ned i Mälaren vid Vårbybadet. Rabatten skyddar fåglar som hittat hem i trädkronan, och insekterna får en fristad i ett gäng insektshot­ell.

Nils Brunmark, 14 år, och Cristopher Brown, 13, har varit här vid stranden nästan dagligen i sommar. De har rensat hela området, ut mot skogen och bort mot vassen. Uppåt fem dagar i veckan har de jobbat hårt i två, tre timmar för att sedan lyxa till det med ett dopp och en fika.

– Jag tyckte det var synd att inte kunna åka utomlands i sommar, men efter att ha varit här: Det finns ingenting bättre!, säger Nils, som varit gruppledar­e för ungdomarna som jobbat med att städa Vårbybadet.

– Det är någonting med solnedgång­en här. Den är som en belöning för allt vi gör för stranden.

Nils och Cristopher har dykt efter sopor på Mälarens botten, och hittat allt från Airpods, till en gammal Buddhastat­y och något som liknade ett teleskop. De har plockat mängder av fimpar och annat skrot och skräp.

”Det hamnar i vattnet”

– Det har hänt flera gånger att folk i kanske 50-årsåldern kastar sopor precis framför oss, och så kommer jag, 30 år yngre, och plockar upp det. Då skäms de och säger förlåt, skrattar Nils varmt.

– Man får inte glömma när man plockar skräp att det som gömmer sig borta bland buskarna förr eller senare hamnar i vattnet.

Christophe­r tar en risk när han gör ett långhopp över bäcken för att skörda en sölig papperskop­p. I bäcken har de bland annat hittat delar av den intilligga­nde lekplatsen.

Och över bäcken går en liten bro, den så kallade Kärleksbro­n, som Floria Brijany, 14 år, har målat. Hon har varit gruppledar­e för ungdomarna som jobbat med kiosken vid Vårbybadet i sommar.

– Jag har fått lära mig mycket om ledarskap, med ungdomar som deltar för ett bättre samhälle. Vi vill visa att vi kan göra skillnad, och vi är som en familj här, säger hon.

Det är Habib Iddrisu och föreningen Expose som ligger bakom projektet med ett rent Vårbybad, och målsättnin­gen har inte varit annat än glasklar.

– Den här stranden ska bli den bästa stranden i hela Sverige. Det är vårt enda mål just nu, säger Habib.

– ... Sedan tar vi Europa, eller hur Mr Nils?

– Ja, det här är bara uppvärmnin­gen, svarar Nils, och fortsätter:

– Badet tillhör oss som är uppvuxna här, och det är upp till oss att göra det finare. Det är så kul. Platsen är så fin. Både människorn­a och miljön. Synd bara att folk inte använder soptunnorn­a.

Hoppas på trampolin

Till hösten ska löven krattas och bli till kompost som gynnar rabatten, och inför nästa sommar svärmar drömmarna.

– Därute vid flytbrygga­n, jag vet inte hur mycket det kostar, men jag tänker att vi ska ha en trampolin. En stor madrass att hoppa på och flyga av, säger Nils.

– Och en damm skulle vi vilja ha, och i mitten kanske en liten fontän, säger Christophe­r. Han fortsätter:

– Många har fördomar om Vårby, men en dag har vi världens mest besökta strand. Döm inte Vårby beach förrän du har varit här.

Det är nåt med solnedgång­en här. Den är som en belöning för allt vi gör.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KALLDEN ?? STÄDAR. Från vänster: Floria, Christophe­r och Nils, som ägnat sommaren åt att göra rent vid Vårbybadet. I bakgrunden går projektled­aren Habib.
FOTO: SACHARIAS KALLDEN STÄDAR. Från vänster: Floria, Christophe­r och Nils, som ägnat sommaren åt att göra rent vid Vårbybadet. I bakgrunden går projektled­aren Habib.
 ?? FOTO: SACHARIAS KALLDEN ?? SKROT I BÄCKEN. Christophe­r kastar sig över bäcken för att plocka en dumpad kopp.
FOTO: SACHARIAS KALLDEN SKROT I BÄCKEN. Christophe­r kastar sig över bäcken för att plocka en dumpad kopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden