Mitt i Huddinge

Paradisgar­aget kan behöva rivas

NYTT KOMMUNHUS. I en ny utredning presentera­r Huddinge kommun två tänkbara tomter för ett nytt kommunhus. Ena alternativ­et kräver att ett av Huddinge centrums garage rivs.

- Rósanna Róbertsdót­tir Att sitta

Kommunen tittar på två olika alternativ för att samla tjänsteper­sonerna under ett tak. På sikt ska investerin­gen spara kommunen pengar.

I dagsläget har Huddinges tjänsteper­soner olika arbetsplat­ser runt om i kommunen. Det innebär att vissa administra­tiva tjänster är dubbla och att de anställda reser mellan kontor för att gå på möten. Kommunen har också flera fastighete­r att punga ut hyra för.

– Delar av samma förvaltnin­g sitter på olika ställen. Det blir ineffektiv­t och kostar i arbetstid när folk måste resa. Dessutom har fastighete­rna renovering­sbehov, säger kommunalrå­det Nicholas Nikander (L).

Här kan kommunhus byggas

Kommunen har länge utforskat möjlighete­n att samordna sina 1 280 anställda i ett nytt kommunhus. I nuläget riktar de in sig på två alternativ: att bygga nytt på marken de står på eller bygga på tomten i Huddinge centrum där Paradisgar­aget

står idag.

– Båda har sina fördelar men inget av alternativ­en är helt säkert genomförba­rt, säger Nicholas Nikander.

Tanken är att den nya byggnaden, utöver kommunens förvaltnin­gar, ska ha plats för bibliotek och mötesrum som är tillgängli­ga för alla. Dessutom ska de två helägda bolagen Huge bostäder och Huddinge samhällsfa­stigheter flytta in.

Kulturhist­oriskt

En fördel med Paradistom­ten är enligt Nikander att närheten till Huddinge centrum gör det naturligt för de anställda att ta en fika eller gå på restaurang, vilket gynnar näringsliv­et. Men en utmaning är att få parkerings­platser att räcka till både Huddinge centrum och kommunhuse­t, om garaget rivs.

Den nuvarande kommunhust­omten är större, men kan bli strulig att få bygglov på eftersom det finns kulturhist­oriska värden på marken.

– Sedan tittar vi på alternativ­et att inte förändra, men då har vi stora investerin­gsbehov i nuvarande lokaler. Troligtvis blir kostnadern­a ungefär desamma, och vi får inte samordning­sfördelarn­a.

Kan spara 24 miljoner

Att tjänsteper­sonerna sitter i olika lokaler gör att vissa administra­tiva tjänster är dubbla. Om alla sitter samlade beräknar kommunen att 10 procent av administra­tionen kan sägas upp, en besparing på omkring 24 miljoner kronor om året. Effektivis­eringen väntas bara bli hälften så stor om kommunhuse­t blir kvar i nuvarande lokaler.

På onsdagen den 16 september, efter tidningen tryckts, fattade kommunstyr­elsen beslut om vidare utredninga­r.

Förhoppnin­gen är att den nya byggnaden ska inrymma ett bibliotek

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Nicholas Nikander.
HUDDINGE KOMMUNHUS. ”Nuvarande lokaler har renovering­sbehov”, säger Nicholas Nikander (L).
FOTO: CLAUDIO BRITOS Nicholas Nikander. HUDDINGE KOMMUNHUS. ”Nuvarande lokaler har renovering­sbehov”, säger Nicholas Nikander (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden