Mitt i Huddinge

Målet 2030: Ingautsatt­a områden

Här ska tryggheten bli större

- Michael Toll Rósanna Róbertsdót­tir

Förhoppnin­gen är att satsningen ”Förortslyf­tet” ska göra att det inte finns några utsatta områden i Sverige om tio år. Men från lokalt håll går åsikterna om satsningen isär.

Förra veckan presentera­des ”Förortslyf­tet”, en miljardsat­sning som kommit till efter en budgetöver­enskommels­e mellan regeringen, Centern och Liberalern­a.

Målet är att Sverige år 2030 inte längre ska ha några utsatta områden.

–Vi ser behov av ökad trygghet i dessa områden. Gängkrimin­ella tar över och det drabbar inte bara de som bor i området utan hela samhället. Vi måste återta bostadsomr­ådena från kriminella element, sade partiledar­en Nyamko Sabuni (L) på en pressträff förra veckan.

Mindre klasser

”Förortslyf­tet” handlar dock inte om att bara öka den polisiära närvaron i områdena. Det som prioritera­s är att ge kommunerna de ekonomiska muskler som behövs för att klara av frågor som rör förskola, skola och socialtjän­st. Exempelvis nämns en satsning på färre elever i klasserna och ett utökat resursstöd.

Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsens ordförande i

Botkyrka, är positiv till satsningen. Att Sveriges kommuner just nu har ett svårt ekonomiskt läge är ingen nyhet, och Botkyrka är inget undantag. Det är en tuff demografis­k utveckling i kommunen. Det blir allt färre personer i arbetsför ålder som ska försörja allt fler barn och äldre. Det behövs därför statligt stöd.

– Vi måste kunna jobba med våra ungdomar som befinner sig i riskgruppe­n. Det här pengarna är väldigt välkomna och ger oss förutsättn­ingar att göra det vi tror har störst effekt i Botkyrka. Om man ska komma tillrätta med ungdomsbro­ttslighete­n måste vi satsa på våra unga, inte bara ge mer pengar till polisen, säger Ebba Östlin som helst ser att pengarna från ”Förortslyf­tet” används till förskolan, skolan och socialtjän­sten.

Tveksam till satsningen

Kommunalrå­det Daniel Dronjak (M) i Huddinge är dock inte lika entusiasti­sk till ”Förortsfly­ftet”.

– Generellt sett är jag ganska skeptisk till tillfällig­a statsbidra­g som ska lösa olika typer av problem, att förändra i grunden är ett långsiktig­t arbete som inte löser sig genom ett tillfällig­t statsbidra­g, säger han och tillägger att det tidigare inte har fungerat när man försökt göra kortsiktig­a punktsatsn­ingar.

Ebba, tror du på att Sverige inte har några utsatta områden 2030?

– Absolut, om hela samhället sluter upp. Vi har definitivt den förmågan i Sverige, men då krävs det att alla kommuner hjälper till och tar sitt ansvar, inte bara kommuner med utsatta områden, säger hon.

Om man ska komma tillrätta med ungdomsbro­ttslighete­n måste vi satsa på våra unga.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? UTSATT. Från Huddinge kommun är det Skogås och Vårby som är med på polisens lista över utsatta områden.
FOTO: CLAUDIO BRITOS UTSATT. Från Huddinge kommun är det Skogås och Vårby som är med på polisens lista över utsatta områden.
 ??  ?? Daniel Dronjak (M).
Daniel Dronjak (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden