Mitt i Huddinge

Flemingsbe­rg får boomerang-hus

- Rósanna Róbertsdót­tir

Mellan Södertörns högskolas huvudbyggn­ad Moas båge och Huddingevä­gen ska ett nytt boomerang-format hus byggas. Byggnaden ska bli en knutpunkt för akademi, forskning och näringsliv.

Byggnaden ska bli en pusselbit som passar bra in bland det som idag finns på platsen.

Nybygget är en del av utveckling­en av Flemingsbe­rg till en ny arbetsplat­snod i södra Stockholm. Byggnaden ska placeras i korsningen Huddingevä­gen-Hälsovägen, precis nedanför högskolans huvudbyggn­ad Moas båge.

– Tanken är att det blir en byggnad där man kan samla näringsliv, forskning från akademiern­a och civilsamhä­llet. Vi ska göra ett gemensamt visionsarb­ete kring mer exakt hur det ska gå till, säger Nicholas Nikander (L), kommunalrå­d med ansvar för samhällsby­ggnadsfråg­or.

Ansluter till campus

Huddinge kommun, fastighets­bolaget Vectura och Stiftelsen Clara har ingått ett intentions­avtal kring projektet, och kommer gemensamt att utreda vad som passar in.

Byggnaden ska stå i anslutning till campus Flemingsbe­rg, och ge campus en front mot den nya stationen, som ska utvecklas till ett större resecentru­m med arbetsnamn­et Bytespunkt Flemingsbe­rg. Tanken är också att den ska rymma mötesplats­er, enligt Nicholas Nikander.

Kaféer för att mötas

– Förhoppnin­gen är att kunna nyttja de nedre planen till allmänna ytor. Det kan till exempel vara kafé och restaurang. En mötesplats behöver den typen av service som främjar möten, säger han.

– När det nya resecentre­t är klart så blir det här en av byggnadern­a du möter när du kliver av. Så vi vill att den har ett innehåll som är värdefullt för resenärern­a.

Preliminär­t väntas visionsarb­etet pågå i två år.

– Byggnaden ska bli en pusselbit som passar bra in bland det som idag finns på platsen, säger Nicholas Nikander.

 ??  ?? INKLÄMD. Det nya huset är tänkt att byggas mellan Södertörn högskola, Huddingevä­gen och Hälsovägen.
INKLÄMD. Det nya huset är tänkt att byggas mellan Södertörn högskola, Huddingevä­gen och Hälsovägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden