Mitt i Huddinge

Utredning om skottlossn­ingar i Flemingsbe­rg nedlagd

- 2018. Rósanna Róbertsdót­tir

Tre skjutninga­r som polisen tror är sammankopp­lade inträffade i Flemingsbe­rg mellan den 11 september och 1 oktober 2018.

Trots bevis och flera misstänkta lades utredninge­n ner, efter skjutninga­rna i Flemingsbe­rg 2018 då flera tonåringar skadades. ”Det var inte mycket som saknades, men vi kom tyvärr inte ända fram”, säger utredaren.

Efter de tre skjutninga­r som ägde rum i Flemingsbe­rg och centrala Huddinge 2018 hade polisen en ganska klar bild av vad som hänt. De misstänkte en strid om narkotikaf­örsäljning mellan ett nätverk av kriminella i Flemingsbe­rg på ena sidan, och Vårby- och Albynätver­ken på den andra. Polisen hade ringat in nio misstänkta i åldrarna 16–22 år. Men nu är utredninga­rna nedlagda.

– Grova brott är ju en färskvara. När vittnen inte vill medverka och inte heller målsägande­n, vilket var fallet i alla de här skjutninga­rna, då får vi förlita oss på tekniska spår, säger utrednings­ledaren Ulf Sundström.

Vi kom tyvärr inte ända fram.

Tekniska bevis fanns, men kunde i slutänden inte leva upp till kraven om bevis ”bortom allt rimligt tvivel”, menade åklagaren som valde att inte ta utredninge­n till åtal.

– Vi kom så pass långt som vi gjorde, med flera frihetsber­övade, utan någon hjälp från målsägande eller vittnen. Det var inte mycket som saknades, men vi kom tyvärr inte ända fram, säger Ulf Sundström.

– Det är ju så i kriminella världen, man pratar inte.

Sedan dess har den akuta konflikten med grova våldsbrott har svalnat, men unga fortsätter att dras in i kriminalit­et, enligt Ulf Sundström.

– Hela tiden rekryteras nya 12–13-åringar, som får tusen spänn för att bära en ryggsäck. Polis, socialtjän­st och föräldrar måste hjälpas åt för att stoppa nyrekryter­ingen i Flemingsbe­rg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden