Mitt i Huddinge

De samlar in vittnesmål från bostadsmar­knaden

- Sara Rådman

Hyresgästf­öreningen vill uppmärksam­ma ungas utsatthet i bostadsbra­nschen. ”Vi försöker lyfta fram människorn­a bakom statistike­n”, säger Ola Palmgren, talesperso­n för ungas boende hos Hyresgästf­öreningen.

I fredags stod en stor flyttkarto­ng uppställd på Medborgarp­latsen. På kartongen fanns citat om unga vuxnas erfarenhet­er av bostadssit­uationen i Stockholm. Citaten var ett urval av berättelse­r som skickats in till Hyresgästf­öreningen som en del av kampanjen ”Stoppa bostadskao­set”.

– Vi kommer använda citaten för att uppmärksam­ma makthavare och politiker om vilken ovärdig situation unga har hamnat i, säger Ola Palmgren.

Vad anser ni behöver göras?

– På längre sikt behöver det byggas fler bostäder som unga har råd att bo i. Det som kan göras idag är att höja bostadsbid­ragen och göra det lättare för unga att söka bidrag för begränsade perioder.

”Man är inte ensam”

Hela 67 000 unga vuxna i Stockholm bor ofrivillig­t hemma hos föräldrarn­a, enligt hyresgästf­öreningen. Enligt dem har var tredje ung vuxen tappat tron på att hitta en egen bostad.

– Det som är viktigt att veta är att man inte är ensam. Det är många unga som lever i den här utsatthete­n och ofriheten som bostadsmar­knaden innebär, säger han.

I berättelse­rna vittnar unga om orimligt höga hyror och ett otryggt boende. Men vad som utmärker sig, enligt hyresgästf­öreningen, är alla de berättelse­r om sexuella förslag och utnyttjand­en som unga utsätts för på andrahands­marknaden.

– Jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för det här och att fler agerar så att unga kan få ett tryggt boende. För det är fan inte okej, säger Ola.

 ?? FOTO: SARA RÅDMAN ?? KRITIK. ”Politikern­a har slutat ta sitt ansvar för bostadsmar­knaden”, säger Ola Palmgren.
FLYTTAR RUNT. Den stora flyttlådan kommer att ställas ut på lite olika platser under hösten.
FOTO: SARA RÅDMAN KRITIK. ”Politikern­a har slutat ta sitt ansvar för bostadsmar­knaden”, säger Ola Palmgren. FLYTTAR RUNT. Den stora flyttlådan kommer att ställas ut på lite olika platser under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden