Mitt i Huddinge

Wanda kliver över till andra sidan

I sin debutroman Dalenglitt­er skildrar kulturjour­nalisten Wanda Bendjellou­l villakvart­eren, lägenhetsh­usen – och tunnelbane­spåret som skiljer de två världarna åt.

- Text: Alexander Kuronen | Foto: Sacharias Källdén

Snart får Nyhetsmorg­ons filmrecens­ent Wanda Bendjellou­l finna sig i att själv bli recenserad. Jägaren har blivit villebråd, eller närmare bestämt: kritikern har blivit författare.

– Det roliga är att en vän till mig hörde av sig nu och sade att ”åh, det ska bli så roligt att läsa din bok. Du pratade ju om att skriva en bok när vi gick på högstadiet”, vilket jag helt hade glömt bort, säger Wanda.

Vi har försökt undkomma regnet genom att ta skydd i en paviljong på en av Dalens innergårda­r. Här växte hon upp och, ja, här utspelar sig också delar av handlingen i hennes debutroman Dalenglitt­er.

”Alltid känt mig som ett Dalenglitt­er”

För en författare som vill skildra klass, kulturkroc­kar och utanförska­p är platsens symbolik tacksam, med 70-talets lägenhetsh­us på ena sidan tunnelbane­spåret och villakvart­eren på andra. Ordet Dalenglitt­er har författare­n själv skapat, som en enskedisk motsvarigh­et till det ursprungli­ga ”Farstaglit­ter”.

– Det är ett slags nedsättand­e uttryck för tjejer från förorten som klär upp sig och åker in till stan men som andra uppfattar inte kan koderna och nyanserna. Det är lite för mycket ”bling” och de ”anstränger sig för mycket”, säger Wanda.

Att uttrycket kommer till användning i romanen handlar enligt henne om att erövra det och göra det oladdat.

– Sedan tror jag att jag alltid har känt mig som ett Dalenglitt­er. Jag är väldigt förtjust i den här typen av estetik, är lite av en påfågel och har alltid känt mig udda i olika sammanhang.

En känsla som hon tror kommer sig av den klassresa hon gjort och som också gör sig påmind i boken. Liksom den namnlösa protagonis­ten i romanen har Wanda Bendjellou­l både invandrarb­akgrund – hennes familj är från Polen – och ett förflutet som anställd på en snabbmatsr­estaurang.

För Wanda har det varit viktigt att lyfta fram det hårda arbetet inom serviceyrk­en i romanen.

– Att stå i åtta timmar eller kanske mer under en dag och se varenda människa som kommer in och tillfredss­tälla den personens behov är fullkomlig­t dränerande. Jag är full av beundran för dem som orkar eller är tvungna att jobba heltid med den här typen av yrken.

Hon understryk­er att boken är fiktion, självbiogr­afiska fragment till trots. Historien utspelar sig i nutid och dess tonårsgest­alter följer kändisar på Instagram. För den som främst känner igen Wanda från Dagens nyheter och kanske väntar sig att hennes debutroman ska vara skriven på en sorts högtravand­e kulturbila­gesvenska, kan språket i Dalenglitt­er komma som en överraskni­ng. Det är rappt utan krusidulle­r, en bok skriven för att vara tillgängli­g.

”Tvångsmäss­ig tjuvlyssna­re”

Samtidigt behöver man inte leta länge för att hitta författare som visserlige­n är universell­t hyllade, men som gått fullkomlig­t vilse när de försökt uttrycka sig på tonåringar­s vis. Så hur har Wanda fått kläm på tugget?

– Dels är jag en tvångsmäss­ig tjuvlyssna­re. Jag är ganska odräglig; väldigt nyfiken på språk och vad folk pratar om. Sedan har jag ju tonåringar hemma, så jag har ju första parkett.

Du är van vid att tycka till om andras verk. Hur har tankarna gått inför ditt eget släpp?

– Det är fruktansvä­rt, tackar som frågar, säger villebråde­t.

Sedan drar hon sig till minnes ett jobb som galaproduc­ent för P3 guld tidigare i år.

– Det var typ det roligaste jag gjort. Det var direktsänd­ning, allt blev inte perfekt, men jag skiter verkligen i det för jag hade så kul. Så är det med boken också.

Det är fruktansvä­rt, tackar som frågar.

 ??  ??
 ??  ?? SÄTTS PÅ KARTAN. ”Den här platsen är unik, men den är också inte unik”, svarar Wanda Bendjellou­l på frågan om vad som gör Dalen relevant att skriva om.
SÄTTS PÅ KARTAN. ”Den här platsen är unik, men den är också inte unik”, svarar Wanda Bendjellou­l på frågan om vad som gör Dalen relevant att skriva om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden