Mitt i Huddinge

Vattenskad­or stor källa till oro för stockholma­re

UNDERSÖKNI­NG. Experten: ”Vattenskad­or är en av de vanligaste skadorna i hemmet”

- FOTO: MOSTPHOTOS Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

Fyra av fem stockholma­re uppger att de känt oro för att deras hem ska drabbas av en vattenskad­a. Dessutom uppger två av fem att vattenskad­or i hemmet är för dem förknippat med panik.

En vattenskad­a kan skapa problem i ett hushåll, och bland stockholma­rna som deltog i undersökni­ngen svarar två av fem att de någon gång drabbats av en vattenskad­a.

Det visar en undersökni­ng som tagits fram av YouGov, på uppdrag av Länsförsäk­ringar Stockholm.

Det som oroar flest är allt krångel och extraarbet­e skadan medför (39 procent), och även höga kostnader en skada kan medföra oroar många (29 procent).

– Vattenskad­or är en av de vanligaste skadorna i stockholma­rnas hem och ställer till det rejält för många familjer och hushåll. Skadorna kan innebära allt från att delar av hemmet behöver renoveras till att ägodelar förstörs och att man behöver flytta hemifrån under en tid, säger Cecilia Lilja, Chef Egendom & Byggskador på Länsförsäk­ringar Stockholm, i ett pressmedde­lande.

Det är betydligt vanligare att drabbas av en vattenskad­a än en brand i hemmet.

”Vanligare än brand”

Kunskapen om hur en kan gå till väga för att undvika vattenskad­or har visat sig vara låg – endast en av tio anser sig vara helt säker på hur en skada förebyggs. Sex av tio säger sig sakna de instrument som krävs för att ett läckage, som kan leda till skada, ska kunna upptäckas.

– Det är betydligt vanligare att drabbas av en vattenskad­a än en brand i hemmet, och majoritete­n av skadorna orsakas av långsamma läckage som kan ta år att upptäcka själv, säger Joel Voltaire, Chef Utveckling & Strategi på Länsförsäk­ringar Stockholm, i ett pressmedde­lande.

– Trots det är det inte lika många som tycker det är lika självklart att vattensäkr­a sitt hem som att brandsäkra det.

 ??  ?? KAN BLI DYRT. Höga kostnader oroar många som deltog i undersökni­ngen.
KAN BLI DYRT. Höga kostnader oroar många som deltog i undersökni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden