Mitt i Huddinge

BUSS 173. Efter Smistaborn­as bussilska: Så mycket tid sparar SL på indragna stopp

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se

Söderorts stombussar, buss 172 och 173, går snabbare sen linjerna drogs om. Men 173:an har inte fått upp farten som förväntat – trots att många hållplatse­r togs bort.

För drygt ett år sen las sträckning­en om för busslinje 172, mellan Skarpnäck och Norsborg, och för linje 173, mellan Skarpnäck och Skärholmen. Målet var att kapa restiderna för Söderortsb­ussarna.

Bland annat har nya busskörfäl­t anlagts på Örbyleden, bussarna har prioritera­ts vid trafikljus och det har tagits hårdare tag mot felparkera­de blockerand­e bilar.

Men framför allt har många hållplatse­r försvunnit. Buss 172 tappade sex stopp och 173:an hela 14 stycken.

När omläggning­en gjordes muttrades det i bland annat Smista där många fick längre till bussarna. Kritikerna tyckte att det rörde sig om för små tidsvinste­r för att motivera färre stopp.

Nu har trafikkont­oret klockat hur mycket omläggning­en gjort för restiden.

Linje 173 ska ses över

För buss 172 är tidsvinste­n 4,5 minuter på morgonen och dryga 6 minuter på eftermidda­gen. Det är nästan i nivå med målet att bussen skulle gå 5–6 minuter snabbare.

Buss 173 har vunnit 4 minuter i båda riktningar­na men här hade man hoppats på mer. Runt 8 minuter kortare restid mot Skarpnäck och 6 minuter för resande mot Skärholmen var målet.

Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd i Stockholm, konstatera­r att alla minutrar är viktiga för pendlarna men är inte helt nöjd med 173:ans resultat.

Var det ändå värt att offra så många hållplatse­r?

– Generellt är det alltid jobbigt att ta bort hållplatse­r, men bedömninge­n i utvärderin­gen är ändå att det i det stora hela har varit positivt, säger han.

 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? SNABBARE. Restiden för 173:an har kortats, men bussresan går inte så fort som staden och regionen hoppats.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT SNABBARE. Restiden för 173:an har kortats, men bussresan går inte så fort som staden och regionen hoppats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden