Mitt i Huddinge

Fotboll hjälper unga på glid Som 15-årig flykting i Toronto tog Gabriel Tshidimu saken i egna händer och startade en fritidsgår­d. Nu bygger han upp ungas självförtr­oende i Vårby.

 Redan som tonåring förstod Gabriel Tshidimu att självkänsl­a är grunden för ett liv fritt från kriminalit­et. Idag jobbar han med att stärka unga i Vårby.

- Text: Rósanna Róbertsdót­tir Foto: Sacharias Källdén

När unga inte känner sig viktiga kan de rekryteras i gäng.

LIFE CLASS. Gabriel lär unga för livet: ”Jag har sett många drömmar starta här” VÅRBY

Vad föreningsl­ivet kan göra för ungdomar på glid var något Gabriel Tshidimu hade koll på redan som tonåring. Själv hade han både räddat andra och blivit räddad själv, av kraften i ett troget nätverk.

15-åriga Gabriel hade gjort en stor resa. Från att ha levt i lyx i Kongo, med en pappa som var toppadvoka­t, stod familjen tomhänta i en förort till Toronto i Kanada.

– Du startar ett nytt liv från botten. Med föräldrar som går från att vara högsta chef till att städa toaletter. Vi var tvungna att lämna Kongo på grund av kriget, säger Gabriel Tshidimu.

Men familjen tog snart stora, snabba kliv, och Gabriel snappades upp av föreningsl­ivet.

– De såg mig och de plockade upp mig. Jag klättrade och klättrade. Mitt självförtr­oende bara växte. Jag skulle bli fotbollsst­järna. Men först startade jag en studio.

”Been there, done that!”

Gabriels liv expanderad­e, men han såg hopplöshet och strul bland många av sina vänner. Han sökte stöd från staten. 15 år gammal öppnade Gabriel en musikstudi­o och en fritidsgår­d, och ledare på stället blev hans vänner.

Så när Gabriel fick frågan om han ville delta i ett initiativ för att skydda unga Vårbybor från att dras in i kriminalit­et kände han sig mogen för uppgiften.

– Been there, done that, kände jag. Och jag vet att det funkar!

Ett stipendium hade tagit honom till Sverige för att spela fotboll, och när han skulle åka hem bad Frälsnings­armén honom att stanna. Sedan fem år tillbaka håller han nu till på fotbollspl­anen och i Frälsnings­arméns lokaler i Vårby gård.

– Det är den häftigaste resan att se det hända. När en ungdom förstår att han eller hon är viktig. Hur självförtr­oendet bara växer. Då går det rakt uppåt sedan. Jag har sett många drömmar starta här.

Viktigt åldersspan­n

I projektet Fotball For All, FFA, håller Gabriel fotbollstr­äningar för unga. Efteråt samlas spelarna i ett slags vardagsrum som de själva inrett för att ha ”Life class”. De pratar livsfrågor – det sociala, det praktiska och det existentie­lla. Tanken är att nå de unga tillräckli­gt tidigt.

Enligt Gabriel finns det en lucka som betyder allt för ungdomarna­s framtid – den mellan 12 och 16 år.

– Vi bygger ett community här, med nya vänner och förebilder. Du kan stanna kvar i programmet i fem år, och efteråt kan du fortsätta och bli ledare.

Det sista ungdomarna behöver är korta program som får dem att känna att vuxna inte stannar kvar, menar Gabriel Tshidimu.

– Det börjar med ögonkontak­t: ”Jag ser dig.” Först kanske de skojar bort det. Då säger du okej, vi tar en promenad. Det handlar om att bygga relationen. Under de första sex månaderna bygger du bara en relation. När de ser att du finns kvar blir det något annat.

”Livet är utveckling”

Ungdomar som stannar i programmet och går ut när de är 17 år väljer sin väg från en helt en annan position sedan, när de fyllt 18, enligt Gabriel.

– De har självförtr­oende. Då vill jag att de går vidare och hittar sina vägar. Och titta bara vart de hamnar!

Gabriel pekar på Ismet Cakir, en av ungdomarna som gått i FFA i 4 år. Idag tränar Ismet pojkar som spelar i Hammarby.

– Min dröm är att bli fotbollstr­änare och snickare, eller domare. Jag ska utbilda mig till det, säger Ismet. Gabriel ler stort och stolt:

– Jag har fått chansen att utvecklas, utvecklas, utvecklas. Jag ville ge tillbaka. Livet är utveckling. Alla människor behöver få känna att de växer.

 ??  ??
 ??  ?? JA OCH NEJ. ”Jag jobbar med att lära ungdomarna att sätta gränser, att säga stopp till det som känns dåligt och ja till det som känns bra”, säger Gabriel Tshidimu.
JA OCH NEJ. ”Jag jobbar med att lära ungdomarna att sätta gränser, att säga stopp till det som känns dåligt och ja till det som känns bra”, säger Gabriel Tshidimu.
 ??  ?? KRAFTEN I ETT NÄTVERK. ”En ungdom behöver få känna att han eller hon är sedd och har ett nätverk”, säger Gabriel.
KRAFTEN I ETT NÄTVERK. ”En ungdom behöver få känna att han eller hon är sedd och har ett nätverk”, säger Gabriel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden