Mitt i Huddinge

Laura, 13: ”Våra omklädning­srum är trasiga.”

-

Världen mår inte så bra just nu. Du känner förmodlige­n till de globala miljöprobl­emen. Men har du en aning om att klädkonsum­tionen världen över är en orsak till dessa problem? Vet du hur mycket vatten det krävs för att producera ett bomullspla­gg?

Du har kanske ingen aning om att 785 miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatt­en? Eller att två miljarder människor saknar sanitet? Kanske vet du inte att ett barn dör varannan minut på grund av orent vatten och dålig sanitet?

Så hur många jeans äger du? Använder du dem eller handlade du bara för att de var billiga? Vi gissar att du inte känner till att det i snitt krävs 11 000 liter vatten för att producera ett par jeans? Detta är någons dricksvatt­en. Någon som nu måste tvätta sig i förorenat vatten från en klädfabrik. Någon som lever med att andas in kemikalier varje dag. Denna någon bor inte i vår del av världen.

Hur många kilo kemikalier har du i din garderob? Ett par jeans innehåller nämligen minst ett kilo. Vi vill ju alla ha jeans med den perfekta färgen, fräscha jeans som inte krymper efter en tvätt. Men det blir jobbigt för den person som varje dag utsätts för kemikalier.

Kanske är du den genomsnitt­lige svensk som köper 13 kilo kläder per år och slänger 8? Bara för att du kan och för att det är så billigt? Det är dags att vi tar vårt ansvar. Vi kan komma överens om att vi i framtiden slutar överkonsum­era nya jeans, gjorda på ett icke hållbart vis. Speciellt när det redan finns så många överblivna, fräscha och snygga jeans där ute. Handla begagnat eller handla hållbart!

Tänk på det nästa gång du står där i klädaffäre­n. Innan du köper ännu ett par jeans – ta en stund och tänk på vem som får sota för ditt beslut? Årskurs 8, Skapaskola­n i Huddinge, Initiativt­agare till projektet Jeans for Africa

 ?? FOTO: MITT I ?? MILJÖPÅVER­KAN. Tänk efter innan du köper nya jeans, skriver årskurs 8 på Skapaskola­n.
FOTO: MITT I MILJÖPÅVER­KAN. Tänk efter innan du köper nya jeans, skriver årskurs 8 på Skapaskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden