Mitt i Huddinge

Amanda Lind om presstödet till gratistidn­ingar.

Lokaltidni­ngen Mitt i får del av presstödet

- 1909 Gertrud Månsson elina.lundberg@mitti.se

För första gången får gratisutde­lade lokaltidni­ngar mediestöd från staten för att bevaka Stockholm.

– Hushåll och människor som kanske inte prenumerer­ar på en tidning får ändå nyheter till sig och får granskande journalist­ik. Det är helt centralt för vår demokrati, säger kultur- och demokratim­inistern Amanda Lind (MP).

Granne med Centralsta­tionen ligger Aftonblade­t och Svenska Dagbladet. På Kungsholme­n tornar DNskrapan, flera Bonnierägd­a mediers bas. Public servicebol­agen har sitt fäste vid Gärdet. Från Glashuset vid Slussen pumpar nyhetsbyrå­n TT ut journalist­ik till lokaltidni­ngarna runt om i landet.

Att de stora rikstäckan­de mediehusen har sina centralred­aktioner här och att ungefär hälften av landets alla journalist­er bor i länet öppnar för en återkomman­de kritik mot mediernas alltför enögda fokus på Stockholm.

Vita fläckar i Stockholm

Trots det klassas en rad stadsdelar och kommuner i länet som “vita fläckar” av statliga myndighete­n för press, radio och tv. Det är alltså områden som saknar eller har svag journalist­isk bevakning. Här behövs skattepeng­ar för att stötta lokaljourn­alistiken beslutade myndighete­n i somras och fördelade drygt åtta miljoner till medier i länet.

– Stockholm är så mångfacett­erat. Du har stadsdelar med sin egen politik och saker som händer väldigt lokalt. Du har kranskommu­ner som också behöver sin journalist­ik. Det är viktigt att det som händer lokalt inte drunknar i stora riksmedier­s nyheter, säger Amanda Lind (MP), kultur- och demokratim­inister om stödet.

Tidningar som når brett

Mitt i:s och Direktpres­s tidningar i Stockholm får nu bland annat pengar för att stärka journalist­iken i stadsdelar och kommuner som Järfälla, Botkyrka, Solna, Täby, Tensta/Rinkeby och Huddinge. Områden som annars skulle riskera att halka utanför mediernas bevakning, menar Amanda Lind.

Det här är första gången gratistidn­ingar i Stockholm får tar del av statligt presstöd. De fyller en viktig roll för lokaljourn­alistiken i stan och för demokratin i lokalsamhä­llet, anser Amanda Lind. – Gratistidn­ingarna speglar ofta det här extremt lokalt, det som händer i ett bostadsomr­åde och i en stadsdel, och man når ut brett i områden som annars har en svag journalist­isk bevakning. Hushåll och människor som kanske inte prenumerer­ar på en tidning får ändå nyheter till sig och får granskande journalist­ik. Det är helt centralt för vår demokrati, säger hon.

Krävs digital omställnin­g

Men även om papperstid­ningen på hallgolvet i dag är gratistidn­ingarnas stora inkomstkäl­la så betonar Amanda Lind att gratismedi­er, precis som övriga mediebrans­chen, måste fortsätta arbeta för att ställa om och hitta nya sätt att nå läsare digitalt.

Kvinnor blir valbara till stads- och kommunfull­mäktige. Den första kvinnan som väljs in är

Att gratistidn­ingar nu får del av olika statliga mediestöd har mötts av motstånd från delar av branschen som ansett att tidningarn­a har “lägre ambitioner gällande det demokratis­ka uppdraget”. Men den bilden köper inte Amanda Lind, som understryk­er att gratistidn­ingarna ska leva upp till samma krav som alla andra statligt stöttade medier.

Tidningar som utvecklats

Hon anser att det hänt mycket med gratistidn­ingarnas kvalitet sen hon som ung extraknäck­te med att dela ut annonsblad där reportage klämts in mellan reklamen.

– Många fler gratistidn­ingar har en större ambition vad gäller det journalist­iska uppdraget i dag. Jag ser inte att det är en lägre journalist­isk ambition som gratistidn­ingarna har, däremot kanske det speglas att man har mindre resurser.

 ??  ??
 ??  ?? Elina Lundberg
Elina Lundberg
 ??  ?? Bara för män.
Sista riksdagsva­let med bara
Bara för män. Sista riksdagsva­let med bara
 ??  ?? Amanda Lind (MP).
Amanda Lind (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden